İklim Mültecileri: 1997-2024 Yılları Arası Yayınlanan WoS Makalelerinin Bibliyometrik Analizi - Ateş, Nurdane; Özbilek, Özcan (My University, 2025)
Bu araştırmada İklim Mültecileri konusundaki Web of Science (WoS) veri tabanındaki yayınlanmış olan çeşitli kısıtlarla seçilmiş olan makalelerin bibliometrik analizi yapılmaktadır. Bu araştırma, iklim ve göç ile ilgili gelecekte bu konuda araştırma yapacak akademisyenlere yönelik, şu anda yapılan araştırmaları ve konularını genel olarak belirleyerek bu konu ile ilgili araştırma yapacak olan akademisyenlere yol göstermeyi amaçlamaktadır. Yine iklim sorunu sonucu oluşan ister iç göç ister ülkeler arası göç ile ilgili bu konuyla ilgili araştırma yapacak olan araştırmacılara yol göstereceği kanaatindeyiz. Bu araştırmada 1997-2024 yılları arasındaki WoS veri tabanında bulunan “Climate refugees” konulu çalışmalara taranarak gerekli elemenin ardından 274 çalışma analize dahil edilmiştir. Buna göre yapılan analizlerin sonucu çıkan ortaya çıkan bulgular ve diğer iklim konusunda yayınlanan raporlarla yapılan çapraz analizlerin sonucunda, genel olarak çalışmaların iklimle ilgili büyük olayların olduğu senelerde artış gösterdiği, çoğunlukla iklim konusunda ciddi tehlikelerin bulunduğu ülkelerin çalışma sayılarının diğer ülkelere göre görgül olarak daha fazla olduğu, literatürde değinildiği gibi kelime bulutunda, ve diğer analizlerde de ortaya çıkan sonuç ise iklim mültecileri konusunda yasal boşlukların olduğu, iklim mültecileri konusunda Türkiye'de de çeşitli araştırmacılar, bir tane dergi ve üniversitelerde yapılan analizler tespit edilmistir. Bu ise Türkiye’de bu konunun gelişmekte olduğu ve Türkiye’deki araştırmacıların konuya verdiği önemi göstermesi, bu araştırmanın dikkat çeken önemli sonuçlarından birisi olmaktadır.
Keywords: R; Web of Science; Bibliometrik analiz; İklim mültecileri