KÜMELEME ANALİZİ İLE ELEKTRİK TÜKETİMİNİN SINIFLANDIRILMASI - ALKAN, HURİ (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kümeleme analizi teknikleri, verileri sınıflandırma ve gruplandırma işlemlerinde kullanışlı çok değişkenli analiz tekniğidir. Kümeleme analizinin genel amacı, sınıflandırılmamış verileri benzerliklerine göre tasnif ederek ve araştırmacıya özetleyici bilgiler elde etmede yardımcı olmaktır.Bu çalışmada kümeleme analizi ve kümeleme tekniklerine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Uygulamada farklı kümeleme yöntemleri ile Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli il ve ilçe merkezlerindeki hanelerin yıllık elektrik tüketim değerleri dikkate alınarak bu yerleşim merkezleri elektrik tüketimleri bakımından 5 kümeye ayrılmıştır. Elde edilen kümelerin diskriminant analizi ile doğru sınıflara atanma oranları elde edilmiştir.

Cluster analysis techniques are multivariate analysis in data classification and grouping processes useful technique. The overall objective of clustering analysis are to assist for researcher about classified data and summarizing the classification of similar information.In this study presents theoretical information on the cluster analysis and clustering techniques. A theoretical information were given for cluster analysis methods.In application Bingol, Elazig, Malatya, Tunceli and county center of this city were classified by different cluster methods. Electricity consumptions of city centers were considered for classification. Five sets were obtained. Finally five sets were examined by discriminant analysis.
Classification of electricity consumption by cluster analysis
Keywords: İstatistik