SİSPLATİN NEFROTOKSİSİTESİ OLUŞTURULAN RATLARDA SESAMOL ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - DİLEK, MEHMET EMİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Sisplatin (CDDP) nefrotoksisitesi böbrekte oksidatif strese neden olur ve CDDP?nin klinik kullanımını kısıtlar. Sesamol (5-hidroksi-1,3-benzodioksol veya 3,4- metilendioksifenol) susam yağının suda çözünen ve antioksidan özellikleri olan en önemli bileşiklerinden biridir. Bu çalışmada; CDDP?nin neden olduğu nefrotoksite ve lipid peroksidasyonuna Sesamol?ün etkisi deneysel olarak araştırıldı. Bu çalışmada 4 gruba (n=7) ayrılarak toplam 28 adet erkek Wistar rat kullanıldı. (i) Kontrol grubu, (ii) sesamol (8 mg/kg/gün) grubu, (iii) sisplatin (7 mg/kg i.p, tek doz), (iv) sisplatin grubu (7 mg/kg i.p, tek doz) + sesamol (8 mg/kg/gün) grubu. Sisplatin uygulanan grupta kontrol grubuna göre üre (P<0.05) ve kreatin (p<0.05) değerleri belirgin olarak yüksek bulundu. Sisplatin + sesamol grubunda üre ve kreatin düzeyleri sisplatin grubuna göre anlamlı bir şekilde düşük bulundu (p<0.05). Sisplatin verilen ratlarda doku malondialdehid (MDA) düzeylerinde belirgin artış gözlendi (p<0.05). Sesamol MDA? yı anlamlı olarak düşürdü (p<0.05). Çalışmada sisplatin uygulanan grupta kontrol grubuna göre NF-?B düzeyleri artış gösterdi (p<0.001). Sisplatin + sesamol grubunda sisplatin uygulanan gruba göre NF-?B düzeyleri anlamlı ölçüde azaldı (p<0.001). Sisplatin uygulanan grupta kontrol grubuna göre Nrf2 düzeylerinde azalma izlendi (p<0.001). Sisplatin + sesamol grubunda sisplatin uygulanan gruba göre Nrf2 düzeyleri anlamlı ölçüde artış gösterdi (p<0.01). Sisplatin uygulanan grupta kontrol grubuna göre HO-1 düzeylerinde azalma izlendi (p<0.001). Sisplatin + sesamol grubunda sisplatin uygulanan gruba göre HO-1 düzeyleri anlamlı ölçüde artış gösterdi (p<0.001). Sisplatin ile oluşan histopatolojik değişikliklerin sesamol ile azaldığı gözlendi. Elde ettiğimiz veriler sisplatinin oksidatif strese ve böbrek hasarına neden olduğunu gösterir. Sonuç olarak sesamol tedavisinin lipid peroksidasyonunu azalttığını, proinflamatuvar sitokinlerin expresyonunda rolü olan NF-?B düzeyini azaltarak ani-inflamatuvar etki gösterdiğini, Nrf2 ve HO-1 düzeyini artırarak antioksidan etki gösterdiğini saptanıldı. Anahtar Kelimeler: Sisplatin, sesamol, NF-?B, Nrf2, HO-1

Nephrotoxicity of cisplatin (CDDP) causes oxidative stress in kidney and this restricts its clinical usage. Sesamol (5-hydroxy-1, 3- benzodioxole or 3, 4- methylenedioxyphenol) is one of the major component of sesame oil and soluble in water. In this study we investigated the effects of sesamol on CDDP induced nephrotoxicity and lipid peroxidation, experimentally. We used 28 male Wistar rats and formed the 4 groups each including 7 rarts (n=7); (i) the control group, (ii) the sesamol (8 mg/kg/gün) group, (iii) the cisplatin (7 mg/kg i.p, single dose) and (iv) the cisplatin (7 mg/kg i.p, single dose) + sesamol (8 mg/kg/gün) group respectively. Urea (p<0.05) and creatinine (p<0.05) levels were significantly higher in the cisplatin group vs the control group. In cisplatin + sesamol group; urea and creatinine levels were significantly lower than those of the cisplatin group (p<0.05). Tıssue malondialdehyde (MDA) level increased in the cisplatin group (p<0.05). Sesamol decreased tıssue MDA level significantly (p<0.05). NF-?B level increased in the cisplatin group vs the control group (p<0.001). NF-?B level decreased significantly in the cisplatin + sesamol group vs the cisplatin group (p<0.001). Nrf2 level decreased in the cisplatin group vs the control group (p<0.001) and on the other hand Nrf2 level increased in the cisplatin + sesamol group vs the cisplatin group (p<0.01). HO-1 level decrased in the cisplatin group vs the control group (p<0.001) and increased in the cisplatin + sesamol group (p<0.001). Histopathologic changes that cisplatin induced were reversed after sesamol administration. According to the result of this study cisplatin causes oxidative stress and renal injury. In conclusion in this study that sesamol reduces lipid peroxidation, induces antiinflammatory effects by reducing NF-?B level which has role on the expression of proinflammatory cytokines and has antioxidant properties by increasing the Nrf2 and HO-1 levels was determined. Key words: Cisplatin, sesamol, NF-?B, Nrf2, HO-1
Investigation of the effects of sesamol on rats with cisplatin induced nephrotoxicity
Keywords: Nefroloji