GENÇLERDE DİJİTAL BAĞIMLILIK VE DİJİTAL BAĞIMLILIĞININ AİLE SORUNLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - KURNAZ, ŞÜKRİYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmanın konusunu, gençlerde gelişen dijital bağımlılığın aile kurumunda yarattığı sorunlar oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, bağımlılığın nasıl geliştiği ve gelişen bu bağımlılığın aile içi ilişkileri ve yapıları nasıl etkilediği ve ne tür sorunlar yarattığını saptamaktır. Aynı şekilde bu saptamalar üzerinden dijital bağımlılığının nasıl önlenebileceği konusunda neler yapılabileceğini belirlemek de araştırmanın temel bir hedefini teşkil etmektedir. Çalışma, kuramsal olarak gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda konuyla ilgili mevcut literatür taraması yapılmıştır. Bu tez çalışmasında gençlerin mevcut sorunları içerisinde yaşadıkları zorluklardan dolayı bir kaçış yolu olarak dijital araçlara yöneldikleri ve bu dijital yönelimlerinin bilinçli olmaktan çok keyfi olarak tercih edildiği belirlenmiştir. Aynı şekilde gençlerin dijital ortamlarda bilinçsiz bir şekilde zaman geçirmeleri onlarda dijital bağımlılığın gelişmesine neden olmaktadır. İlk başlarda gençlerde başlayan dijital eğilim ebeveynler tarafından fark edilmemektedir veya bu durum görmezlikten gelinmektedir. Ancak gençlerdeki dijital ilişki, bağımlılık düzeyine ulaştıktan sonra soruna müdahale etmenin de güçleştiği anlaşılmaktadır. Sorunu içinden çıkılmaz kılan diğer bir husus da gençlerin genelde bağımlı olduklarını kabul etmemeleridir. Bu husus, sorunun çözümünü daha da zorlaştırmaktadır. Gençlerde gelişen dijital bağımlılık ile birlikte aile içi tartışmalar ve şiddet, evden ayrılmalar, iletişim sorunları, iş ile ilgili problemler, toplum dışı davranış geliştirme eğilimleri ve bazı sosyalleşme sorunlarının yaşandığı belirlenmiştir. Gençlerde dijital bağımlılık sorununa kalıcı çözüm yolları bulunmadığı takdirde genç nesillerinin kişilik ve tutumlarında, aile yapılarında ve toplumsal ilişkilerde ciddi sorunların meydana gelmesi kaçınılmazdır. Bu da toplumun gençlerin gelecek vizyonlarına ilişkin beklentilerinin ağır bir yara almasına neden olacaktır.

The subject of this study is the problems caused by the digital addiction that develops in young people in the family institution. The aim of the study is to determine how addiction develops and how this developing addiction affects family relationships and structures and what kind of problems it creates. In the same way, determining what can be done about how to prevent digital addiction based on these determinations constitutes a main objective of the research. The study was carried out theoretically. In this context, the current literature on the subject has been reviewed. In this thesis, it has been determined that young people turn to digital tools as an escape route due to the difficulties they experience in their current problems, and these digital orientations are preferred arbitrarily rather than consciously. In the same way, the unconscious spending of time in digital environments causes the development of digital addiction in them. The digital trend, which starts in the young people at first, is not noticed by the parents or this situation is ignored. Another issue that makes the problem inextricable is that young people generally do not accept that they are addicted. This makes the solution of the problem even more difficult. It has been determined that with digital addiction that develops in young people, domestic arguments and violence, leaving home, communication problems, work-related problems, out-of-community behavior tendencies and some socialization problems are experienced. If there are no permanent solutions to the problem of digital addiction among young people, it is inevitable that serious problems will occur in the personality and attitudes of young generations, family structures and social relations. This will cause the expectations of the society regarding the future visions of young people to be severely damaged.
Digital addiction and the effect of digital addiction on family problems in young people
Keywords: Sosyoloji