MECHANICAL PERFORMANCE OF ELECTRO FUSION AND BUTT FUSION WELDING OF HIGH DENSITY POLYETHYLENE PIPES - AL-KAKI, SORAN SALEEM RUSTEM (Fırat Üniveristesi, 2016)
Elektro füzyon ve alın kaynağı, su ve gaz dağıtımındaki boruların birleştirilmesi amacıyla kullanılan genel metotlardır. Altyapı mühendislik projelerinde bu iki metodun geniş uygulama alanları olması sebebiyle üretim hatalarını azaltmak için çalışmada kaynak yapılmış boru bağlantıları ve malzemeleri incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı; elektro füzyon ve alın kaynağı metotlarını araştırmak, özel mühendislik servis projeleri için hangisinin daha iyi performans gösterdiği ile ilgili yorum yapmak ve bilgiyi artırmaktır. Deneyler; boruların standartlara göre yapılmış çekme testleri, çatlaklı ve çatlaksız levha çekme testleri ile kaynaklı ve kaynaksız hidrostatik basınç testlerini içerir. Altyapı projelerinde en iyi kalitede bağlantı yapmak amacıyla boruları ve bağlantılarını test etmek için elektro füzyon ve alın kaynağı yöntemi önemlidir. Deneysel çalışmalara ek olarak standart çekme test numuneleri için ANSYS programı ile deneysel sonuçların sayısal analizi gerçekleştirilmiştir.

Electro fusion welding and butt fusion welding are common methods for joining polyethylene pipes used for water and gas distribution. Because of the wide use of these two methods in infrastructure engineering projects, this study was examined welded pipe joints and pipe materials with the intent of reducing errors in infrastructure projects. The purpose of this study is to increase the knowledge and to examine these two aspects of the electro fusion and butt fusion welding methods to establish which one of them as the best performance for a specific engineering service project. Tensile tests, tensile tests of strip (uncracked and cracked samples) and hydrostatic pressure tests are performed on the un-welded pipe and welded pipe (Electro fusion and butt fusion welding). These two methods are important to test, study on pipe and then joining to get the best quality in infrastructure projects. Additionally, it was achieved numerical analysis of the experimental results by employing the ANSYS program for tensile test samples.
Elektro füzyon ve alın kaynaklı yüksek yoğunluklu polietilen boruların mekanik performansı
Keywords: Makine Mühendisliği