Uzun süreli sistemik steroid kullanımına bağlı gelişen yaygın bir tinea inkognita olgusu - Çiçek, D.; Kandı, B.; Uçak, H.; Dertlioğlu, S. (My University, 2008)
26 yasında erkek hasta vücudunda yaygın kasıntı ve döküntü öyküsü ile polikliniğimize basvurdu. Dermatolojik muayenede hastanın ellerinde, ayaklarında, inguinal bölge ve intergluteal bölgede yaygın eritemli üzeri skuamlı plaklar ve tüm el ve ayak tırnaklarında subungal hiperkeratoz, onikodistrofi ve onikodiskromi mevcuttu. Hastanın anamnezinden sekiz yıldan beri her hafta intramuskular betametazon dipropionate kullandığı öğrenildi. Lezyonlardan yapılan nativ inceleme sonucu el, ayak, inguinal bölge, el ve ayak tırnakları pozitif olarak değerlendirilirken yapılan mantar kültürü sonucunda ayak tabanında Trichophyton rubrum üredi. Hastaya uzun süreli sistemik steroid kullanımına bağlı gelisen yaygın bir tinea inkognito tanısı konularak, sistemik ve ikili topikal antifungal tedavisi baslanıldı.
Keywords: Dermatoloji