YEDİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN FETEMM ALANLARINDAKİ OKUL BAŞARILARINI AÇIKLAYAN BAZI FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ - GÜLER, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı yedinci sınıfta okuyan öğrencilerin FeTeMM alanlarındaki okul başarılarını açıklayan bazı faktörlerin incelenmesidir. İncelenecek bu faktörler: Yapılandırmacı öğrenme ortamları, çoklu zekâ alanları ve FeTeMM'e yönelik tutumlarıdır. Araştırma 2018-2019 Eğitim öğretim yılı bahar döneminde yapılmıştır. Evreni Diyarbakır ili örneklemini Kayapınar ilçesine bağlı 10 ortaokulda okuyan 593 yedinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırmada kullanılan ölçekler; Yapılandırmacı öğrenme ortamı ölçeği, Çoklu zekâ ölçeği ve FeTeMM'e yönelik tutum ölçeğidir. Araştırma da kullanılan model sebep sonuç ilişkilerini açıklamada tercih edilen Nedensel karşılaştırma modelidir. Verilerin analizinde betimsel istatistik analizi için SPSS 21 kullanılmıştır. Çalışmanın hipotez modelini test etmek için Yapısal eşitlik modeli Rstudio içerisindeki Lavaan paket programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Öğrencilerin FeTeMM okul başarılarını orta düzeyin üstünde yapılandırmacı öğrenme ortamı açıklamıştır. Yapılandırmacı öğrenme ortamı büyük etki ile FeTeMM tutumlarını açıklamıştır. FeTeMM'e yönelik tutum ise FeTeMM okul başarılarını ise küçük etkiyle açıklamıştır. Çoklu zekâ alanlarının FeTeMM okul başarılarıyla ilişkisi 0,08 ile istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Yapılandırmacı öğrenme ortamı ile çoklu zekâ alanlarının çift yönlü ilişki büyüklüğü orta düzeyin üzerinde anlamlı bulunmuştur. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında çoklu zekâ alanlarının ve FeTeMM'e yönelik tutumun başarıyı açıkla oranın düşük olduğu görülürken Yapılandırmacı öğrenme ortamının FeTeMM okul başarılarını, FeTeMM'e yönelik tutumu ve çoklu zekâyı açıklamada anlamlı büyük etkiye sahip olduğu görülmüştür.

The aim of this study is to investigate some factors that explain the school success of the students in the seventh grade in the field of STEM. These factors are: Constructivist learning environments, multiple intelligences and attitudes towards STEM. The research was conducted in the spring semester of 2018-2019 academic year. The sample of the study is consisted of 593 seventh grade students attending 10 secondary schools in Kayapınar district of Diyarbakır. The scales used in the research are Constructivist Learning Environment Scale, Multiple Intelligence Scale and Attitude towards STEM Scale. The model used in the research is the causal comparative research which is preferred in explaining the cause and effect relationships. SPSS 21 was used for descriptive statistics analysis. In order to test the hypothesis model of the study, Lavaan package installed in Rstudio was used for structural equation modelling. As a result of the analyses, STEM achievements were explained by constructivist learning environment with medium level. The constructivist learning environment explained the STEM attitudes with a large effect size. On the other hand, the attitude towards STEM explained the achievements in STEM fields with a small effect size. The relationship between multiple intelligences and STEM field achievements was not statistically significant with 0.08 coefficient. The two-way relationship between the constructivist learning environment and multiple intelligences was found to be significant with over than medium effect size. When the results of the study were examined, it was seen that multiple intelligences and attitude towards STEM were significantly lower in explaining achievement while constructivist learning environment had a significant effect on explaining STEM achievements, attitude to STEM and multiple intelligences.
Investigation of some factors explaining the attitudes of seventh grade secondary school students against STEM areas
Keywords: Eğitim ve Öğretim