Şeker pancarı küspesi karbonizasyon ürünü ile sulu çözeltilerden Cd(II) iyonlarının adsorpsiyonu - Müjde, Buket; Özer, Ahmet (My University, 2003)
Bu çalışmada şeker pancarı küspesi karbonu (ŞPKK) kullanılarak sulu çözeltilerden Cd(II) iyonlarının adsorpsiyonu incelenmiştir. Değişik şartlarda elde edilen ŞPKK örneklerinin Cd(II) iyonlarını adsorplama verimi karbonizasyon sıcaklığı ile azalmaktadır. En etkin giderme (% 65.3) pancar küspesinin 300 °C iki saat süreyle karbonizasyonundan elde edilen örnek ile sağlanmıştır. Cd(II) iyonlarının giderilmesinde dengeleme süresi 150 dakika olarak tespit edilmiştir. Cd(II) iyonlarının giderilme verimi pH ile önemli ölçüde değişmekle birlikte, proses için optimum pH 6.3 olarak belirlenmiştir. Denge verileri Langmuir ve Freundlich izotermlerine uygulanmıştır. İzoterm denklemlerinden hesaplanan sabitler, Cd(II) iyonlarının adsorpsiyon veriminin çözelti sıcaklığı ile arttığını göstermektedir. Cd(II) iyonlarının farklı sıcaklıklarda elde edilen ŞPKK örnekleri ile adsorpsiyonunda elde edilen sonuçlar I. ve H. dereceden kinetik modellere uygulanarak prosesin hız sabitleri hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçların II. dereceden kinetik modele daha iyi uyduğu gösterilmiştir.
Keywords: Kimya; Analitik; Kimya; Uygulamalı; Kimya; Tıbbi; Çevre Bilimleri