BAKİR ESASLI KONTAK MALZEMESİNİN T/M YÖNTEMİYLE ÜRETİMİ VE BAZI ÖZELLİKLERİ - ÖZDEMİR, DUYGU (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada mekanik alaşımlama yöntemi ile üretilen bakır esaslı kompozit kontak malzemelerinin mikroyapıları, elektrik performansı ve bazı mekanik özellikleri incelenmiştir. Bakır tozuna çeşitli oksit ve karbon türleri farklı oranlarda katılarak 6 saat süreyle planeter bilyeli değirmende alaşımlanmıştır. Mekanik alaşımlanan toz karışımları ağırlıkça % 0,25, % 0,5, % 0,75, % 1 oranlarında aktif C ve Grafit, %1, % 5, % 10 oranlarında ise Al2O3, TiO2 ve Y2O3 içermektedir. Alaşımlama işleminden sonra bu tozlar önce preslenmiş daha sonra argon ve hidrojen atmosferinde 850 ºC' sinterlenerek numuneler elde edilmiştir. En iyi iletkenliği belirlemek amacıyla numuneler üzerinde elektrik iletkenliği deneyleri yapılmıştır. En iyi iletkenlik değerinin % 0,25 aktif C ve grafit takviyesinde, oksit takviyelilerde ise %5 takviye oranlarında elde edildiği görülmüştür. Daha sonra bu numunelerin kontak performanslarını tespit etmek için elektrik yükü altında 1000, 3000 ve 6000 açma – kapama deneyi uygulanmıştır.

In this study, microstructures, electrical performance and some mechanical properties of copper-based composite contact materials, which were produced by mechanical alloying method, were investigated. Various oxides and sort of Carbons were added the copper powder at different proportions and then alloyed for 6 hours in a planetary ball mill. Mechanically alloyed powder mixtures contain active carbon and graphite at the wt. ratio of 0,25%, 0,5%, 0,75%, 1% and Al2O3, TiO2, Y2O3 at the wt. ratio of 1%, 5%, 10%. After alloying, these powders were pressed and sintered at 850 oC in argon-hydrogen atmosphere. Electrical conductivity tests were applied on these samples to determine the best conductivity. The results showed that 5% oxide, 0.25% activated carbon and graphite reinforced samples exhibited the best conductivity. In order to determine the contact performance of these samples, turn on /off tests were made by count of 1000, 3000 and 6000 cycles.
Production of copper based contact metarial by P/M and its properties
Keywords: Metalurji Mühendisliği