BİR GEÇİŞ DÖNEMİ AYDINI OLARAK ABİDİN DİNO’NUN SANAT VE EDEBİYATA BAKIŞI - Yılmaz, Mehmet (Fırat University, 2019)
1940'lardan itibaren kaleme aldığı sanat ve edebiyat yazılarıyla Abidin Dino, Türk toplumunun Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren nasıl bir değişim gösterdiğine bir sanatçı gözüyle tanıklık etmiştir. Ressamlığı ve Osmanlı Devleti içinde önemli bürokratik görevlerde bulunan Abidin Paşa'nın torunu olması onun 1930'lardan itibaren birçok yazar, şair ve ressamdan oluşan entelektüel bir çevrenin içinde yetişmesini sağlar. Özellikle Şişli'deki apartmanları birçok sanatçı, yazar ve şairin bir araya geldiği bir "Salon Edebiyatı"nın merkezine dönüşmüştür. Dino ailesi, her ne kadar bir burjuvazi ailesi olarak bu yıllarda öne çıksa da 20. yüzyılın önemli fikir ve sanat akımlarından etkilenen birçok entelektüelin bu salonda yer aldığı muhtelif yazarların edebiyat hatıralarından anlaşılmaktadır. Abidin Dino'nun bir ressam duyarlılığı ve gözlem gücüyle etrafındaki bu yazarlar hakkında gerçekleştirdiği tespitler edebiyat tarihine katkı sağlaması bakımından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Dino'nın sanat ve edebiyat yazıları incelenirken özellikle edebiyat tarihimize katkı niteliğinde olan bu gözlemler üzerinde durulmuştur.