İlköğretim okullarındaki okul gelişim yönetim ekibi üyelerinin görevlerine ilişkin algıları - Gökyer, Necmi (My University, 2011)
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarındaki okul gelişim yönetim ekibi üyelerinin görevlerine ilişkin algılarını belirlemektir. Tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 2009-2010 eğitim-öğretim yılında, Malatya ili merkez ilçede bulunan 84 ilköğretim okulu oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi, bu okullardan basit-tesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 30 okuldaki okul gelişim yönetim ekibinde görev alan 252 kişiden oluşmaktadır. Araştırma için okul gelişim yönetim ekibinin (OGYE) kuruluş amacında belirtilen ifadelerden yararlanılarak bir anket hazırlanmış ve uzman görüşlerine başvurularak uygulanmıştır. Elde edilen veriler, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi ve tek yönlü Varyans Analizi teknikleri ile analiz edilmiştir. Bulgulara göre; okul ile aile arasında kurulan iletişimin ve okulun çevresindeki kuruluşlarla olan ilişkisinin yetersiz olduğu, müdürlerin okulda hizmet içi eğitim çalışmalarının organizasyonunu yapmada, rehber öğretmenlerin ve okul aile birliği başkanlarının görevlerini, daha yüksek düzeyde yaptıkları ve genel olarak OGYE’nin etkili ve verimli çalışmadığı ortaya çıkmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi