İŞLETMELERDE RÜZGAR ENERJİSİ DESTEKLİ ENERJİ YÖNETİMİNİN FİZİBİLİTESİ - YILMAZ, ÜNAL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Rüzgâr santralinin kurulumu ve işletimi için ön koşullar, yüksek enerji verimi ve erişilebilirliktir. Rüzgâr kaynağının bulunması, proje izinlerinin alınması, iletimi, bir enerji alıcısının güvence altına alınması ve finansmanı gibi engeller rüzgâr enerjisi geliştirme sürecini etkilemektedir. Son yıllarda fosil enerji kaynaklarının tüketilmesi ve dezavantajları nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hem daha fazla dikkat çekmekte hem de bu konudaki çalışmalar daha önemli hale gelmektedir. Hem uygulanabilirliği hem de verimliliği açısından en popüler yenilenebilir enerji kaynaklarından biri rüzgâr enerjisidir. Son yıllarda rüzgâr enerjisi teknolojisiyle bağlantılı ekipmanlar ve farklı tasarımlar konusunda yoğun araştırmalar mevcuttur. Ayrıca bu konuda yatırımlar ve özellikle yapılan yatırımlara devlet destekleri de artmıştır. Türkiye'deki rüzgâr enerjisi diğer yenilebilir enerjiler kaynaklara göre daha yüksek potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, belli bölgedeki bir işletmenin enerji yönetimi için rüzgâr enerjisinin kullanılabilirliği WAsP paket program destekli olarak tüm ekonomik, teknik çıktılarıyla araştırılacaktır. Enerji yönetimine olan katkısına ilişkin fizibilite çalışması sunulacaktır. Daha sonra söz konusu işletmenin başka 4 farklı ilde tasarlanması düşünüldüğünde Türkiye'de enerji yönetimi açısından hangi iklim bölgesinde daha fizibil olarak faydalanılabileceği tez çalışmasında sunulacaktır. Anahtar Kelimeler: Rüzgâr, Rüzgâr Çiftliği, Yenilenebilir Enerji, Sürdürülebilirlik

The prerequisites for the installation and operation of the wind farm are high energy efficiency and accessibility. Barriers such as finding a wind source, obtaining project permits, transmission, securing an energy buyer and financing affect the wind energy development process. In recent years, the use of renewable energy sources has attracted more attention and studies on this subject have become more important due to less consumption of fossil energy sources and their disadvantages. One of the most popular renewable energy sources, both in terms of applicability and efficiency, is wind energy. In recent years, there has been intense research on equipment and different designs related to wind energy technology. In addition, investments and especially government support for investments have increased in this regard. Wind energy in Turkey has a higher potential than other renewable energy sources. In this study, the usability of wind energy for the energy management of a business in a certain region will be investigated with all its economic and technical outputs with the support of a package program. A feasibility study regarding its contribution to energy management will be presented. Then, considering the design of the said business in another province, it will be presented in the thesis study in which climate zone it can be used more feasibly in terms of energy management in Turkey. Keywords: Wind, Wind Farm, Renewable Energy, Sustainability
Feasibility of wind power supported energy management in businesses
Keywords: Mühendislik Bilimleri