ULUSLARARASI BOYUTTA SİBER SUÇLARLA MÜCADELE VE TÜRK POLİS TEŞKİLATININ FAALİYETLERİ - KAYA, SEÇKİN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüzde Dünya çapında, siber suçların hızlı artışı büyük bir endişe kaynağı oluşturmaktadır. Teknolojideki hızlı ve karmaşık gelişmeler, siber suçların çeşitliliğinde ve yanıltıcı yöntemlerinde önü alınamaz boyutta artışa sebep olmaktadır. Siber suçlar; Dünya genelinde hükümetler, işletmeler ve bireyler açısından büyük bir tehdit oluşturmakta finansal kayıplara, kişisel veri kaybına ve hatta ulusal güvenliğin tehlikeye girmesine neden olabilmektedir. Bu nedenle küresel bir tehdit haline gelen siber suçlarla etkili bir şekilde mücadele etmek için ülkeler arasında işbirliği ve koordinasyon büyük öneme sahip duruma gelmiştir. Ülkeler, siber suçlarla mücadele edebilmek için uluslararası düzeyde aktif bir rol üstlenerek işbirliklerini güçlendirme ve siber güvenlik alanında ortaklıkları geliştirme yolunu seçmişlerdir. Ülkemizde de Türk Polis Teşkilatı siber suçlarla mücadele kapsamında, sürekli olarak yeteneklerini güncellemekte, teknolojiye ayak uydurmakta ve yenilikçi çözümler geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Türk Polis Teşkilatı'nın siber suçlarla mücadelede üstlenmiş olduğu önemli görev; siber suçlarla mücadele konusunda özel birimler oluşturmasına, teknolojik altyapısını geliştirmesine, uzman personel istihdam etmesine ve uluslararası işbirliği gibi tedbirlere başvurmasını gerektirmiştir. Ancak sürekli değişen tehditlere karşı hızlı uyum sağlamak, güncel teknoloji ve stratejileri benimsemek önemli bir hale gelmiştir. Bu çalışmada; insanların hayatlarını huzur ve güven içerisinde devam ettirebilmeleri ve hayatı kolaylaştıran teknolojinin ve internetin güven içerisinde kullanımının sağlanabilmesi için uluslararası ve ulusal çabaların incelenmesi, dünya üzerinde ve ülkemizde artış gösteren siber suçlar hakkında "Türk Polis Teşkilatı'nca daha neler yapılabilir" in ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.

Today, the rapid increase in cybercrime worldwide is a matter of great concern. Rapid and complex advances in technology have led to an unpreventable increase in the diversity and sophistication of cybercrime. Cybercrime poses a major threat to governments, businesses and individuals worldwide, causing financial losses, loss of personal data and even jeopardizing national security. For this reason, cooperation and coordination between countries has become of great importance in order to effectively combat cybercrime, which has become a global threat. In order to combat cybercrime, countries have taken an active role at the international level, strengthening their cooperation and developing partnerships in the field of cyber security. In Turkey, the Turkish Police Organization is constantly updating its capabilities, keeping pace with technology and developing innovative solutions to combat cybercrime. The Turkish Police Organization's important role in the fight against cybercrime has required it to establish special units, improve its technological infrastructure, employ specialized personnel and resort to measures such as international cooperation. However, it has become important to adapt quickly to ever-changing threats and to adopt up-to-date technologies and strategies. In this study, it is aimed to examine the international and national efforts to ensure that people can continue their lives in peace and security and to ensure the safe use of technology and the internet, which facilitates life, and to reveal "what more can be done by the Turkish Police Organization" about cybercrimes, which are increasing in the world and in our country.
Struggling cybercrime at the international level and activities of the Turkish police organization
Keywords: Uluslararası İlişkiler