Web Sunucu Erişim Kütüklerinden Web Ataklarının Tespitine Yönelik Web Tabanlı Log Analiz Platformu - Baykara, Muhammet; Das, Resul; Tuna, Gurkan (My University, 2016)
İnternetin her alanda kullanıldığı ve yaşantımıza yön verdiği bir zamanda yaşamaktayız. Doğal olarak bu değişim bilgisayarları ve dijital dünyayı hayatımızın vazgeçilmezleri arasına yerleştirmiş ve sürekli bir ihtiyaç haline getirmiştir. Günümüzde hemen hemen her şey dijital ortamlarda yapılmaktadır. İşte dijital ortamların bu kadar yaygın olması ve günlük işlerin büyük çoğunluğunun buradan gerçekleştirilmesi, yapılan işlemlerin güvenliğini sağlamanın gerekliliğini de büyük oranda arttırmış, bilgilerin yetkisiz kişilerin eline geçmesini önlemek zorlaşmıştır. Bu sebeple bilgi güvenliğinin sağlanmasına yönelik yapılan çalışmalar da artmıştır. Bu çalışmada web sunucularına yönelik olarak gerçekleştirilen kötücül aktivitelerin tespitine yönelik bir log analiz ve takip yazılımı geliştirilmiştir. Web erişim kayıtlarının analiz edilmesi, sistem üzerinde yaşanabilecek olası saldırıların erken fark edilmesinde ve saldırı örüntülerinin tespit edilebilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Geliştirilen log analiz platformu ile web sunucularına yapılan saldırılar istatistiksel olarak rapor edilebilmektedir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği