XIX. YÜZYILlN SONLARlNDA CEBEL-i BEREKET SANCAGINDA MÜSLÜMANLAR VE GAYRiMÜSLiMLER - Tutar, Adem (Fırat University, 2003)
XIX yüzyılın sonlarında Cebel-i Bereket sancağı, Adana Vilayetine bağlı olup, Yarpuz, Hassa, İslahiye, Bulamk, Payas ve Osmaniye kazalarmdan meydana gelmekteydi. Bu dönemde Cebel-i Bereket Sancağı dahilinde, Müslüman Türkler ve Gayrimüslim Ermeniler yaşamaktaydı/ar. Miisliimanlar ve Gayrimi/siimler kendilerine ait ibadethane, okul gibi dini ve sosyal kurumlarında kendi kiilliirlerini sürdürmekteydiler. Bölgedeki Müslümanlar ve Hıristiyan/ar, geçmişte olduğu gibi, o dönemde de ~yi bir diyalog içerisinde yaşamakıaydılar.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları