RATLARDA İNTRATEKAL MELATONİN UYGULANMASININ ANTİNOSİSEPTİF ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - İNALKAÇ, SÜHEYLA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Pineal bezden salgılanan melatonin hormonunun özellikle medulla spinalis düzeyinde ağrılı uyaranların geçişi üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılması, etki mekanizmasının belirlenmesi ve ağrı eşiğinde gözlenen değişikliklerin oluşmasındaki rolünün açıklanması amaçlandı. Çalışmaya Wistar türü 24 erkek sıçan dahil edildi. Denekler randomize olarak, dört gruba ayrıldı (n = 6); ketamin 60 mg/kg ve ksilazin 5 mg/kg İM anestezisini takiben intratekal kateter sisterna magnadan geçirilerek kronik implante edildi. Kateterin yerleştirilmesinden sonraki 5. gün I. grup sıçanlara %8 etil alkol (Kontrol), II. grup sıçanlara 300 u.g melatonin + 5 ul serum fizyolojik, III. grup sıçanlara 300 j.ıg melatonin ve 5 dakika sonra 2 ug nalokson, IV grup sıçanlara 300 jag melatonin enjeksiyonundan 5 dakika sonra 100 ug luzindol, total hacmi 15 yi olacak şekilde intratekal uygulandı. Mekaniksel ağrı eşiği ölçümleri ilaç enjeksiyonundan önce ve ilaç enjeksiyonundan 10, 20, 30 ve 40 dakika sonra elektronik algometre ile beş kez yapıldı. Her dönemde yapılan 3 ayrı ölçümün ortalaması nosiseptif değer olarak kabul edildi. Grupların kendi içlerinde karşılaştırılmaları için Wilcoxon-Rank işaretlenmiş sıra testi, gruplar arası karşılaştırmalarda Kruskal-Wallis varyans analizi, alt grup karşılaştırmalarında Mann- Whitney U testi uygulanarak bulgular değerlendirildi. Gruplardan her birinin tekrarlanan mekaniksel ağrı eşiği ölçümlerinin karşılaştırmalarında, melatonin grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında melatonin grubunda 20 ve 30. dakikalarda mekaniksel ağrı eşiğindeki artış istatistiksel anlamlı olarak saptandı (p<0.05). Melatonin grubu melatonin-nalokson grubu ile karşılaştırıldığında ağrı eşiğinde 20, 30 ve 40. dakikalarda istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gözlendi (p<0.05). Melatonin grubu melatonin-luzindol grubu ile karşı laştınldığmda 20 ve 30. dakikalarda ağrı eşiğindeki azalmanın istatistiksel anlamlı olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç olarak melatoninin intratekal yolla verilerek medulla spinalis düzeyinde analjezik etkiye sahip olduğu ve bu etkinin zamana bağımlı olduğu gözlemlendi. Melatoninin spinal antinosiseptif mekanizmasında hem melatonin reseptörlerinin hem de opioid reseptörlerinin etkisinin olabileceği düşünüldü. Anahtar kelimeler: Sıçan, intratekal, melatonin, antinosiseptif etki.

It has been intended to discover the effect of the melatonin hormone that is secreted by the pineal gland over the passage of painful stimulations especially at the spinal cord level, to determine its affecting mechanism, and to clarify it's role on the formation of rhythmical changes that are observed on the pain threshold. Twenty four male rats of Wistar kind were included in the study. They were randomly divided into four groups. The intrathecal catheter was chronically implanted from the cisterna magna following the anesthesia of ketamin 60 mg/kg and xylazine 5 mg/kg, on the 5 th day after the implantation of catheter, it has been applied % 8 ethyl alcohol to first group of rats (control), 300 jag melatonin following this, injection 5 uJ saline second group of rats, 300 ug melatonin and after five minutes following this 2 u.g naloxone to third group of rats, 300 u.g melatonin and after 5 minutes following this, injection of 100 p.g luzindol intrathecally to be at the level of 15 u.1 total volume to the fourth group of rats. The meassurements of mechanical pain thereshold were made five times before the injection and at 10, 20, 30 and 40 minutes after the injection by the electronic algometer. Three different measurements were realised in each period and the mean of these measurements was accepted as nociceptive value. In order to realize comparisons within each group Wilcoxon-Rank marked rank test, to make comparison among the groups Kruskal- Wallis variance analysis, and among the sub-groups Mann- Whitney U test were applied and findings were assessed. In the comparisons of the measurements of repetitive mechanical pain threshold of each group, a statistically meaningful increase was determined in the mechanical pain threshold at 20th and 30th minutes, in melatonin group comparison with melatonin control group. In the comparison of melatonin-naloxone group to melatonin group, a statistically significant decrease was observed at 20, 30 and 40 minutes after in the comparison of melatonin-luzindole group to melatonin group the decrease in the pain threshold at 20 and 30 minutes after was considered as statistically significant differences (p<0.05). As a result, it has been observed that melatonin have antinociceptive effect at spinal cord level when it has been intrathecally applied and this effect is dependent on the time and it has been considered that both melatonin receptors and opioid receptors have an effect on spinal antinociceptive mechanism of melatonin. Key words: Intrathecal, melatonin, antinociceptive effect, rat.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon; Anesthesiology and Reanimation