THE EVALUATION OF THE PERCEPTION OF PSYCHOLOGICAL COUNSELING, POPULAR WITH TELEVISION SERIES, IN THE CONTEXT OF META FETISHISM: SAMPLE OF KIRMIZI ODA - Nizam, Feridun (İnönü Üniversitesi, 2021)
Since its emergence and widespread use as a mass communication medium, the entertainment function of television, in addition to its basic functions such as idealized education and information, continues to exist as indispensable practices. The most basic television content for the entertainment function is undoubtedly serials. In addition to this basic function, serials have been the most suitable presentation medium for commodity fetishism. In these examples of commodity fetishism, in which facts and events from every field of daily life can be seen as serial contents, serials in which psychological analyzes predominate have come to the fore. This study aims to explain the place of psychological counseling/psychotherapy in TV series and its relationship with commodity fetishism. The study is based on the analysis of Kırmızı Oda series, which was selected by purposive sampling method to examine the subject of fetishism, which has not been researched much in Turkish television. In this context, ‘Kırmızı Oda’, which was determined to reflect the phenomenon of meta fetishism, was chosen as a clear presentation of the psychological treatment process as the content of the series, from the universe consisting of TV series in which the psychological counseling profession and psychological analysis predominate. The aim of the study is to analyze how a private subject such as the patient-doctor relationship is used as a rating element and how it is handled as a commodity fetishism element in the related series. In addition, how the main character is depicted and how he is shown in a relationship with other people will be examined on the basis of the concept of fetishism. Before the analysis of the series, the concept of fetishism and commodity fetishism are also mentioned in order to provide a theoretical background. Kırmızı Oda series broadcast on TV8, one of the series on psychotherapy, was chosen as a sample. In the study, it was concluded that mental disorders and psychological disorders and related psychotherapies, which were generally considered as a situation comedy element in the previous periods, were fetishized for rating purposes simultaneously with the popularization of television series content.

Kitle iletişim aracı olarak ortaya çıkışı ve yaygınlaşmasından beri televizyonun, idealize edilen eğitme ve bilgilendirme gibi temel işlevlerinin yanında eğlence işlevi de vazgeçilmez pratikler olarak varlığını sürdürmekte, hatta günümüz yayıncılık endüstrisinde eğlence işlevi diğer işlevlerin kat kat fazlası olarak öncelenmektedir. Eğlence işlevine yönelik en temel televizyon içeriği ise hiç kuşkusuz dizilerdir. Diziler bu temel işlevinin yanı sıra meta fetişizmi için en elverişli sunum mecrası olmuştur. Gündelik hayatın her alanına yönelik olgu ve olayların dizi içerikleri olarak görülebileceği bu meta fetişizmi örneklerinde, son dönemde psikolojik çözümlemelerin ağır bastığı diziler öne çıkmaktadır. Bu çalışma psikolojik danışma/ psikoterapinin günümüzde dizilerdeki yerini ve meta fetişizmi ile olan ilişkisini açıklama amacını taşımaktadır. Çalışma, Türk televizyonlarında çok fazla araştırılmamış olan fetişizm konusunu incelemek için amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen Kırmızı Oda dizisi analizi üzerine bina edilmiştir. Bu çerçevede son dönemde artan psikolojik danışmanlık mesleği ve psikolojik çözümlemelerin ağır bastığı dizilerden oluşan evren içerisinden, psikolojik tedavi sürecinin net bir şekilde dizi içeriği olarak sunulduğu ve meta fetişizm olgusunu yansıttığı tespit edilen Kırmızı Oda örneklem olarak seçilmiştir. Çalışmanın amacı, ilgili dizide hasta-doktor ilişkisi gibi mahrem bir konunun rating unsuru olarak nasıl kullanıldığı ve bunun meta fetişizm unsuru olarak nasıl ele alındığının analiz edilmesidir. Bunun yanı sıra ana karakterin nasıl betimlenip diğer insanlarla nasıl bir ilişki içerisinde gösterildiği de fetişizm kavramı temelinde incelenecektir. Dizinin analizine geçmeden önce kuramsal bir altyapı sağlanması amacıyla, fetişizm olgusu ve meta fetişizmi kavramlarından da bahsedilmiştir. Örneklem olarak psikoterapi konulu dizilerden TV8 kanalında yayınlanan Kırmızı Oda dizisi seçilmiştir. Çalışmada önceki dönemlerde genellike durum komedisi unsuru olarak ele alınan ruhsal bozukluklar ile psikolojik rahatsızlıkların ve buna bağlı psikoterapilerin, televizyon dizi içeriği olarak popülerleşmesiyle eş zamanlı olarak, rating amaçlı fetişize edildiği sonucuna ulaşılmıştır.
TELEVİZYON DİZİLERİYLE POPÜLERLEŞEN PSİKOLOJİK DANIŞMA ALGISININ META FETİŞİZMİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ: KIRMIZI ODA ÖRNEĞİ