ELAZIĞ İLİ ÇEVRESİNDEKİ KML ÖN TANILI HASTALARDA KROMOZOMAL ANOMALİLERİN BELİRLENMESİ İÇİN SİTOGENETİK VE FISH TEKNİĞİ UYGULAMALARI - ÖZBEY, ÜLKÜ (Fırat Üniveristesi, 2003)
Olgularının %95'inde oluşan Kronik myeloid lösemi (KML) 9 numaralı kromozom ile 22 numaralı kromozom arasındaki rcsiprokal translokasyon t(9;22)(q34;ql 1.2) sonucunda oluşan Philadelphia (Ph) kromozomu ile karekterize edilmektedir. Bu translokasyon sonucunda Ph kromozomu üzerinde yer alan BCR/ABL kimerik geninin oluşmasına neden olmaktadır. KML, CP'la gelişim gösterip BP'la sonlanan tipik bir kursa sahiptir. Hastalığın ilerlemesine neden olan etkenlerin mekanizması hala anlaşılamamıştır. Hastalığın ilerlemesiyle ilişkisi olduğu bilinen sekonder kromozomal anormalliklere; trizomi 8, izokromozom 1 7q ve ekstra bir Ph kromozu örnek olarak verilebilir. Bu çalışmada, 22 KML'li hastada özellikle t(9;22) taşıyan hücrelerde çift BCR/ABL fıizyon sinyallerini (D-FISH) ortaya koyan DNA problarından faydalanarak, oldukça etkili olan interfaz Fluoresans in situ Hybridizasyon tekniğini uygulamak suretiyle bu metodun güvenilirliği ve spesifitesi değerlendirildi. İlk aşamada Înterfaz-FISH tekniğiyle 12 kemik iliği örneği analiz edildi ve elde edilen sonuçlar konvansiyonel sitogenetik analizlerle elde edilen sonuçlarla karşılaştırıldı. İkinci aşamada ise, her bir hastalardan alınan 18 kemik iliği ve periferik kan örnekleri İnterfaz-FISH tekniğiyle analiz edildi, t testi kullanılarak kemik iliği örneklerinden yapılan İnterfaz-FISH ve konvansiyonel sitogenetik sonuçlar arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü. Daha sonra Periferik kan örnekleri ile kemik iliği örneklerinden yapılan İnterfaz-FISH sonuçlan2 karşılaştırıldı ve bu iki sonuç arasında anlamlı düzeyde bir ilişki bulundu. Bu çalışmanın sonuçları, interfaz D-FISH'in tanı esnasında KML'li hastalarda BCR/ABL yeni düzenlemelerinin tespit edilmesinde güvenilir ve kısa sürede sonuç veren etkili bir teknik olduğunu gösterdi. Çalışmamızın sonuçlan, D-FISH, Ph(+) KML'li hastaların tanısında ilk olarak kullanılabilecek bir test olarak göz önünde bulundurulabileceğini düşündürür. Anahtar kelimeler: KML, BCR/ABL yeni düzenlemeleri, interfaz D-FISH, konvansiyonel sitogenetik, Philadephia kromozom

Chronic myeloid leukemia (CML) is characterized by the Philadelphia (Ph) chromosome in about % 95 of patients, resulting from the translocation t(9;22)(q34;qll.2). This translocation leads to the formation of the chimeric BCR/ABL gene on the Ph chromosome. CML has a typical progressive course with transition from a chronic phase to terminal blastic phase. The mechanisms of action leading to disease progression are still poorly understood. Secondary chromosomal abnormalities, for example, trisomy; 8, isochromosome 17q and additional Ph chromosomes, are well known to be associated with disease progression. In this study, 22 cases of chronic myeloid leukemia were prospectively investigated using a highly sensitive Interphase Fluorescence in situ Hybridization assay which utilizes DNA probes that detect a double BCR/ABL fusion signal (D- FISH) in cells carrying the t(9;22) to evaluate the reliability and specificity of this method for the detection of the Ph translocation. In the first step 12 bone marrow specimens using Interphase-FISH and compared the results with those of conventional cytogenetics. In the second step, 18 paired sets of bone marrow and peripheral blood specimens were collected from patients with CML. The results for bone marrow showed that there was no significant difference between conventional cytogenetic results and Interphase-FISH results using t test. The peripheral blood and bone marrow results obtained by Interphase-FISH were later compared, and no discrepancies were found these two specimen sources. Our results confirmed that FISH is a4 sensitive technique for the evaluation of patients with CML, Interphase D-FISH emerges as a reliable and fast tool for the detection of BCR/ABL rearrangements in CML patients at diagnosis. Our results suggest that D-FISH might be considered as the initial test for the diagnosis of Ph(+) CML. Key words: CML, BCR/ABL rearrangements, Interphase D-FISH, conventional cytogenetics, Ph chromosomes
Applications of cytogenetics and FISH technique on determination of chromosomal abnormalities in patients pre-diagnosed with chronic myeloid leukemia (CML) in Elazığ and vicinity
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tıbbi Biyoloji; Medical Biology