Farklı oranlarda ekilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında tohum verimi ve bazı özelliklerin belirlenmesi - Bakaoğlu, Adil; Memis, Ali (My University, 2002)
Erzurum sulu şartlarında 1997 yılında yürütülen bu çalışmada Adi fiğ (Karaelçi) ve Arpa (Tokak 157/37)'nm yalnız ve karışık ekimlerinin tohum verimi ve bazı özellikleri incelenmiştir. Birim alandan tesis eden bitki sayısı adi fiğde 102.7-188.0 adet/m2, arpada 26.7-420.0 adet/m2 arasında değişmiştir. Adi fiğde ortalama bitki boyu 51.80 cm, bitki başına ana dal sayısı 1.50 ile 1.83 arasında, ana dalda yan dal sayısı ise 1.80-2.50 adet arasında değişmiştir. Alt bakla yüksekliği en fazla %100 fığ+%20 arpa karışım parsellerinden (28.63 cm) elde edilmiş, en düşük değer ise yalnız fiğ parselinde (21.20 cm) kaydedilmiştir. Fiğ ve arpa bitkilerinde en yüksek tohum verimlerini yalnız ekilen parseller vermiştir. Ortalama ham protein oranı fiğde %26.30 olarak belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre karışık ekimlerde %90 adi fiğ+%10 aıpa, tane yemi için değerlendirilecekse %100 adi fiğ+%10 arpa uygun olduğu kanaatine varılmıştır
Keywords: Erzurum; verim; Vicia sativa; fiğ; ham protein; tohum verimi; verim ögeleri; tohum; Hordeum vulgare; arpa; ekim oranı; karışık ekim