Maydanozdaki (Petroselinum sativum) askorbik asit oksidasyonunun zamana bağlı olarak araştırılması - Çöteli, Ebru; Karataş, Fikret (My University, 2014)
Bu çalışmada, değişik konsantrasyonlarda hazırlanan standart askorbik asit (C vitamini) çözeltileri ile maydanozdaki (Petroselinum sativum) askorbik asit miktarlarının zamana bağlı olarak değişimi Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile belirlendi. Değişik konsantrasyonlarda 0.5 ?g/mL, 1.0 ?g/mL, 2.0 ?g/mL ve 4.0 ?g/mL hazırlanan standart askorbik asit çözeltileri ile kıyılmış taze maydanoz yapraklarının suda çözülen kısmındaki (maydanoz suyu) askorbik asit miktarının zamana bağlı olarak azalması (oksidasyonu) belirlendi. Bu amaçla çözeltilerin hazırlandığı andan itibaren 1’er saat ara ile ilk 8 saat süre içerisinde analizler yapıldı. Tüm çalışmalar oda sıcaklığında gerçekleştirilmiş olup, derişimi 0.5 ?g/mL olan standart askorbik asit çözeltisi 4. saatin sonunda HPLC’nin tayin sınırının altında olduğu için belirlenemedi. Diğer standart stok askorbik asit çözeltilerinde (1.0, 2.0 ve 4.0?g/mL) ise azalma devam etmiş, HPLC’nin tayin sınırının üzerinde oldukları için belirlenmişlerdir. Standart askorbik asit çözeltilerinde oksidasyonun derişimle ters orantılı olduğu gözlenmiştir. Maydanoz suyundaki askorbik asit oksidasyonunun 8. saatte yaklaşık % 37 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca derişik çözeltilerdeki askorbik asit derişimleri ile HPLC’nin kromatogramlarındaki pik alanları arasındaki korelasyonun bozulduğu da gözlenmiştir. Tüm bu sonuçlardan; 1) Askorbik asidin kantitatif analizlerinde örneklerin saklanma ve analizlenme sürelerinin önemli olduğu, 2) Yüksek askorbik asit derişimlerinde kromatogramlardaki pik alanları ile konsantrasyon arasındaki lineerliğin bozulduğu, 3) Askorbik asit analizlerinde uygun seyreltmeler ile analizlerin en kısa sürede gerçekleştirilmesinin gerekli olduğu söylenebilir.

In this study, according to time the prepared in the various concentrations of ascorbic acid (vitamin C) standard as well as the amount of ascorbic acid in parsley (Petroselinum sativum) were determined by using high performance liquid chromatography (HPLC). Various concentrations of 0.5 mg/mL, 1.0 mg/mL, 2.0 mg/mL and 4.0 mg/mL ascorbic acid solutions and minced fresh parsley leaves (parsley juice) were prepared. Than, it was found that the amount of ascorbic acid shown a decrement at time dependly. After solution prepared, for this purposed all analysis were performed within eight hours began interval of one hour. All of the studies were done at room temperature. Standard ascorbic acid solution (0.5 mg/mL) was not determined because of being under detection of limit of HPLC at end of four hour. The other standards ascorbic acid solutions (1.0, 2.0 and 4.0mg/mL) continued to be a decrease. It was observed that the oxidation of ascorbic acid in the parsley solution was around 37%. Also, we observed that when concentration of ascorbic acid increased, there was no correlation between peak area in chromatogram of HPLC and ascorbic acid concentration. All of these result taken together; 1) the quantitative analysis of ascorbic acid and storage time of the samples in analysis are an important, 2) linearity was lost at HPLC chromatogram in presence of higher of concentration of ascorbic acid versus peak area, 3) it was assumed that after appropriate dilution analysis of ascorbic acid should be determined as soon as possible short time.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Askorbik asit; Maydanoz; Oksidasyon; Ascorbic acid; Petroselinum sativum; Oxidation