PELARGONIUM GRAVEOLENS YAĞININ BAZI BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ - GÜN, FADİME YETİŞ (Fırat Üniveristesi, 2026)
Bu çalışmada Pelargonıum graveolens bitkisinden elde edilmiş uçucu yağın Saccharomyces cerevisiae üzerine etkileri araştırılmıştır. Pelargonıum graveolens bitkisinden elde edilen yağ ile Askorbik asidin, ABTS +•, OH •, DPPH • radikali yok etme aktiviteleri karşılaştırıldığında, ıtır yağının ABTS +• ve OH • üzerinde daha yüksek etkinlik gösterdiği, ancak DPPH • radikali üzerinde daha düşük etkinlik sergilediği sonucuna ulaşılmıştır. Antifungal ve antimikrobiyal etkilerinin kontrol gruplarıyla karşılaştırılması sonucunda yağın neredeyse tüm kontrol gruplarına kıyasla daha yüksek etki gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen bulgular kullanılan uçucu yağın güçlü bir antioksidan özelliğe sahip olduğunu antifungal ve anti mikrobiyal aktivitenin önemli olduğu uygulama alanlarında potansiyel bir alternatif olarak değerlendirilebileceğini ortaya koymaktadır.

In this study, the essential oil derived from Pelargonium graveolens was utilized to investigate its effects on Saccharomyces cerevisiae. When the radical scavenging activities of Pelargonium graveolens oil and ascorbic acid were compared against ABTS?•, OH•, and DPPH• radicals, the oil demonstrated greater effectiveness against ABTS?• and OH• radicals, while showing lower activity against the DPPH• radical. In comparisons of antifungal and antimicrobial activities with control groups, the essential oil was found to be more effective than nearly all control groups. These findings suggest that the essential oil possesses strong antioxidant properties and may serve as a potential alternative in applications where potent antifungal and antimicrobial activities are required.
Biological activities of pelargonium graveolens essential oil
Keywords: Kimya