Hastane kaynaklı koagülaz negatif stafilokoklarda fosfomisin duyarlılığı metisilin direnci ve slaym yapımı ilişkisi - Çelik, İlhami; Cihangiroğlu, Mustafa; Çabalak, Mehmet; Sevim, Erol; Akbulut, Ayhan; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2005)
Hastane infeksiyonu etkeni olarak izole edilen 50 koagülaz negatif stafilokok susunda disk difüzyon yöntemi ile fosfomisin ve metisilin duyarlılığı, Kongo kırmızılı ağar yöntemiyle slaym oluşumu araştırılmıştır. Gerek NCCLS'de gerekse diğer standartlarda stafilokoklar için fosfomisinin zon çapı limitleri konusunda bir kriter bulunmamaktadır. Fosfomisin için median zon çapı çalışmamızda 32 mm (aralık: 18-64 mm) olarak saptanmış ve çeşitli çalışmalarda kullanılan kriterlere göre suşlarımızdafosfomisine direnç bulunmadığı kanaatine varılmıştır. Çalışmaya alınan suşlann 10'u metisiline duyarlı, 40'ı dirençli; 23'U slaym negatif, 27'si slaym pozitif bulunmuştur. Fosfomisinle alınan inhibisyon zon çapları ile metisilin direnci veya slaym oluşturma arasında, metisilin direnci ile slaym oluşturma arasında, fosfomisinle alınan median zon çapı altında ve üstünde zon veren suşlarla metisilin direnci veya slaym oluşturma arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Stafilokok infeksiyonlarmın tedavisinde fosfomisinden yararlanılması konusunda daha kapsamlı çalışmalara gereksinim vardır.
Keywords: İlaç direnci; mikrobiyal; Mikrobiyal duyarlılık testleri; Staphylococcus; Çapraz enfeksiyon; Fosfomisin