KARDİYOPULMONER BYPASS EŞLİĞİNDE KORONER ARTER BYPASS GREFT UYGULANAN OLGULARDA SİSTEMİK ENFLAMATUAR YANITIN AZALTILMASINDA ROSUVASTATİN'İN ETKİNLİĞİ - ÖZGÜLER, İBRAHİM MURAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Günümüzde yapılan açık kalp ameliyatları için kullanılan kardiyopulmoner bypass (KPB) tekniğinin en önemli komplikasyonu sistemik enflamatuar yanıt olup göstergeleri sitokin miktarlarındaki değişiklik, kompleman aktivasyonu ve akut faz reaktanlarındaki değişimlerdir. Bu çalışmada rosuvastatinin KPB uygulanan hastalarda IL-6, IL-10, IL-18 ve high sensitivity C-reaktif protein (hs-CRP) değerleri üzerine olan etkileri araştırıldı.Çalışmada koroner bypass cerrahisi uygulanan 50 hasta, 25'i kontrol ve 25'i rosuvastatin grubu olarak değerlendirildi. Tedavi grubuna operasyondan 7 gün önce başlanıp postoperatif 28. güne kadar rosuvastatin 20 mg. tablet günde bir kez verildi. IL-6, IL-10 ve IL-18 düzeyleri için kan örnekleri anestezi indüksiyonu öncesi (T1), KPB sırasında (T2), kros klemp kaldırıldıktan sonra 5. dakikada (T3), protamin infüzyonu sonrası (T4), postoperatif 3.gün (T5) ve postoperatif 28. gün (T6) dönemlerinde, hs-CRP ve kolesterol profili için anestezi indüksiyonu öncesi (T1) ve postoperatif 28. günde (T2) örnekler alındı.Biyokimyasal analizde rosuvastatin kullanımı ile IL-6 düzeylerinde T4 (p<0.01), T5 (p<0.001) ve T6 (p<0.01) zamanlarında istatistiki olarak anlamlı azalmalar, IL-10 seviyelerinde T3 (p<0.01) ve T4 (p<0.05) zamanlarında istatistiki olarak anlamlı bir artış görüldü. hs-CRP için alınan örneklerde rosuvastatin kullanımı ile T2 döneminde istatistiki olarak anlamlı azalma saptandı (p<0.001).Sonuç olarak operasyondan 7 gün önce başlanıp postoperatif 28. güne kadar kullanılan günlük 20 mg. rosuvastatin ile koroner kalp hastalığı bulunan ve bu hastalıkları nedeniyle koroner bypass cerrahisi uygulanan hastalarda KPB tekniğine bağlı sistemik antienflamatuar yanıtın intraoperatif dönemlerde daha yoğun olmak üzere belirli dönemlerde azaltıldığı gözlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner bypass, sistemik enflamatuar yanıt, rosuvastatin.

The most prominent complication of cardiopulmonary bypass (CPB) technique, which is performed today for open-heart surgeries, is systemic inflammatory response, and its indicators are change in cytokine amounts, complement activation, and changes in acute phase reactants. In this study, the effects of rosuvastatin on the CPB applied patients? IL-6, IL-10, IL-18 and high sensitivity C-reactive protein (hs-CRP) values were researched.In the study, 25 of 50 patients that were applied coronary bypass surgery were evaluated as rosuvastatin group and 25 as control. For the treatment group, rosuvastatin 20 mg. tablet was started to be given once a day from 7 days before the operation until the 28th postoperative day. For the levels of IL-6, IL-10, IL-18, blood samples were taken before induction of anesthesia (T1), during CPB (T2), at the 5th minute after cross-clamp was taken, (T3), after protamine infusion (T4), on the 3rd postoperative day (T5) and on the 28th postoperative day (T6). For hs-CRP and cholesterol profile, the samples were taken before the induction of anesthesia (T1) and on the 28th postoperative day (T2).In biochemical analysis, by the use of rosuvastatin, statistically meaningful decreases were observed in IL-6 levels at T4 (p<0.01), T5 (p<0.001) and T6 (p<0.01) times and a statistically meaningful increase was observed in IL-10 levels at T3 (p<0.01) and T4 (p<0.05) times. In the samples taken for hs-CRP, statistically meaningful decrease was detected at T2 time by the use of rosuvastatin (p<0.001).Consequently, CPB technique linked systemic anti-inflammatory response was reduced at certain times, being more intensive in intraoperative periods, by using daily 20mg. of rosuvastatin from 7 days before the operation until the 28th postoperative day in the patients having coronary heart disease and those who were applied coronary bypass surgery due to these diseases.Keywords: Cardiopulmonary bypass, systemic inflammatory response, rosuvastatin.
The effects of rosuvastatin to reduce systemic inflammatory response in coronary artery bypass graft patients done with cardiopulmonary bypass technique
Keywords: Kardiyoloji; Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi