ASMOLEN DÖŞEME SİSTEMİNE SAHİP BETONARME BİNALARDA YUMUŞAK KAT DÜZENSİZLİĞİNİN İNCELENMESİ - İNCE, OZAN (Fırat Üniveristesi, 2018)
Asmolen döşeme, inşa sırasında ve mimari açıdan sağladığı avantajlar nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu döşeme tipinin, sağladığı avantajlara karşın, betonarme binaların deprem performanslarını olumsuz etkileyecek dezavantajları da bulunmaktadır. Özellikle bu döşeme tipinde yaygın olarak kullanılan sığ kirişler, betonarme binaların yatay rijitliğinin azalmasına neden olmaktadır. Düşük rijitlik, bu binaların göreli kat ötelenmelerini ve depremlerde aldığı hasarları arttırmaktadır. Asmolen döşemelerin, yumuşak kat düzensizliği bulunan binalarda kullanılması durumunda, rijitlik daha da azalmakta ve göreli kat ötelenmeleri artmaktadır. Yumuşak kat düzensizliği, düşük ötelenme rijitliğinden kaynaklanan ve binaların depremlerde ağır hasarlar almasına neden olan bir düzensizliktir. Bu düzensizlikle özellikle zemin katı ticari amaçlarla kullanılan binalarda karşılaşılmaktadır. Ticari verimliliği arttırmak için, binanın zemin katının üst katlardan daha yüksek tasarlanması durumunda, bu katta rijitlik düşmekte ve göreli kat ötelenmeleri artmaktadır. Bu tez çalışmasında, yumuşak kat düzensizliği riski bulunan asmolen döşemeli betonarme binalar incelenmiştir. Bu amaçla asmolen döşemeli betonarme binalar, farklı zemin kat yüksekliklerinde tasarlanarak, sayısal analizleri yapılmıştır. Bu çalışmada kirişli plak döşemeli betonarme binalar tasarlanarak asmolen döşemeli betonarme binalarla karşılaştırılmıştır. Betonarme binaların öncelikle doğrusal elastik davranışları dikkate alınarak, Mod Birleştirme Yöntemi ile göreli kat ötelenmeleri elde edilmiştir. Asmolen döşemeli betonarme binalarda elde edilen büyük göreli kat ötelenme değerleri nedeniyle asmolen döşemeli betonarme binaların doğrusal olmayan analizlerinin yapılması gerektiği düşünülerek, doğrusal elastik olmayan davranış dikkate alınarak Artımsal Eşdeğer Deprem Yükü Yöntemi ile bu binaların analizleri yapılmıştır. Analizler neticesinde, zemin kat yüksekliğindeki değişimin asmolen döşemeli betonarme binalar üzerine etkisi incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, asmolen döşemeli betonarme binalarda zemin kat yüksekliğinin artması bina performansını olumsuz etkilemiştir. Ayrıca asmolen döşemeli betonarme binaların, kirişli plak döşemeli binalardan daha fazla göreli kat ötelenmelerine sahip oldukları görülmüştür.

Hollow block slab is commonly used because of its construction and architectural advantages. Contrary to its advantages, this slab type has some disadvantages that have negative effects on building performance. Specially, shallow beams that has widely used in hollow block slab type cause low lateral stiffness in reinforced concrete buildings. Low lateral stiffness increases interstory drift ratios and earthquake damages. In case of using of hollow block slab in building with soft story risk, lateral stiffness of building is additionally decreased and interstory drift ratios of building are increased. Soft story is a irregularity that arises from low lateral stiffness and causes heavy building damages in earthquake. This irregularity is seen specially ground floors due to commercial reasons. For increasing commercial efficiency, increasing of ground story height decrease lateral stiffness and increase interstory drift ratios of ground story. In this study, reinforced concrete buildings with hollow block slab that have soft story irregularity risk were investigated. For this purpose, reinforced concrete buildings with hollow block slab were designed with different ground story height. These buildings were analyzed numerically. In this study, reinforced concrete buildings with slab-and-beam floor were designed and were compared with reinforced concrete buildings with hollow block slab. Reinforced concrete buildings were firstly analyzed with Response Spectrum Analysis Method taking into linear behavior of building. Because of excessive interstory drift ratios of buildings with hollow block slab, buildings with hollow block slab were investigated taking into nonlinear behavior and these buildings were analyzed with pushover analysis. According to analysis result, effect of increasing ground story height on building with hollow block slab was investigated. According to analysis result, increasing of ground story height of reinforced concrete buildings with hollow block slab have negative effect on building performance. Also it was seen that reinforced concrete buildings with hollow block slab have more interstory drift ratios than reinforced concrete buildings with slab-and-beam floor.
Investigation of soft story irregularity in reinforced concrete buildings with hollow block slab
Keywords: İnşaat Mühendisliği