BAĞIL NEMİN SERTLEŞMİŞ BETONUN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİNE OLAN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - TEPE, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Yapı sektöründe geniş bir kullanım alanı olan beton, hizmet süresi boyunca su ve neminetkisiyle bir çok kimyasal ve fiziksel etkiye maruz kalabilir; zamanla yıpranarak dayanım vedayanıklılığını kaybedebilir. Sertleşmiş betonun bozulmasına yol açan bütün fiziksel vekimyasal olayların meydana gelmesinde nemin etkisi vardır. Böylece yapıların hizmet ömrüazalacak, bakım ve onarım masrafları artacaktır.Taze beton suyu, gerek ortamın ve gerekse hidratasyon ısısı nedeni ile hızlabuharlaşacaktır. Ortamın bağıl nemi yüksek ise hem buharlaşma yavaşlayacak hem dehidratasyon için gerekli olan su bağıl nemden karşılanacaktır. Ortamın bağıl nem oranı düşükise beton suyu daha hızlı buharlaşacak ve beton büzülecektir.Sertleşmiş betona giren su, beraberinde diğer kimyasalları da getirerek klor ve asitetkileri, donatının korozyonu, alkali etkiler, karbonatlaşma ve don olayı ile iç gerilmelerinmeydana gelmesine sebep olabilir. Betonun geçirimsiz olması durumunda bir çok dayanıklılıkproblemine yol açan su ve zararlı sıvılar beton içerisine nüfuz edemez. Geçirimsiz beton içindüşük su/çimento oranı gerekir. Düşük su/çimento oranı işlenmeyi güçleştirdiği için işlenmeyiarttırıcı bazı katkılar geliştirilmiştir.Düşük su/çimento oranı, prozitesi düşük agrega kullanarak, uygun kür yaparak veyabetona geçirimsizlik sağlayan bazı mineral ve kimyasal katkılar kullanarak geçirimliliği düşük,dayanım ve dayanıklılığı yüksek betonlar üretebiliriz.Anahtar Kelimeler: Beton, Bağıl Nem, Geçirimlilik, Dayanım ve DayanıklılıkI
Investigating the effect of relative humidity on hardned concrete's phsycal features
Keywords: İnşaat Mühendisliği