Kalkon Bileşiklerinin Prostat Kanseri Hücrelerinde Antiproliferatif ve Nekroptotik Etkilerinin Belirlenmesi - Ertürk, Elif; Sağnak, Ayşen; Yıldız, Yaren; Akgün, Oğuzhan; Coskun, Demet; Ari, Ferda (My University, 2023)
Kanser, genetik ve çevresel koşullar ile hücrelerin kontrolsüz bölünmesi ve çoğalmasıyla ortaya çıkan çok basamaklı ölümcül bir hastalıktır. Prostat kanseri, erkekleri etkileyen ve küresel olarak erkeklerde artan ölüm oranlarına önemli ölçüde katkıda bulunan malignitelerden biridir. Prostat kanserinde, uzun bir hastalık geçmişi, genetik-fenotipik çeşitlilik ve hastaların klinik ilerlemesindeki belirsizlik nedeniyle yeni yaklaşımların geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Kalkonlar, bitkilerde bulunan, farmakolojik aktif bileşiklerdir. Doğal ya da sentetik kalkon türevlerinin kanser hücrelerinde anti-kanser aktiviteye sahip olduğu gözlenmiştir. Mevcut çalışmada, sentezi ve karakterizasyonu yapılmış iki kalkon türevinin (Bileşik 1 ve Bileşik 2) anti-kanser ve anti-proliferatif etkileri insan prostat kanseri hücre soylarında (LNCaP ve PC-3) araştırıldı. Bileşiklerin hücre canlılığı üzerindeki anti-proliferatif etkisi 48 saatlik tedavi sonrası SRB canlılık analizi ile değerlendirildi. Kalkon bileşiklerinin sitotoksik etkilerinden sorumlu hücre ölüm modunu belirlemek amacıyla floresan boyama (Hoechst 33342+Anneksin-V+Propidyum iyodür) yöntemi ve gen ekspresyonlarında meydana getirdiği değişiklikleri saptamak için de RT-PCR analizi gerçekleştirildi. Bileşiklerin, LNCaP ve PC-3 hücrelerinde doza ve zamana bağlı olarak anti-proliferatif etkileri saptandı. Üçlü floresan boyama sonucu ile bileşiklerin LNCaP ve PC-3 hücrelerinde sekonder apoptozisi teşvik ettiği tespit edildi. Hücre ölümü yolak genleri BCL-2, MLKL, FAS ve PARP ekspresyon seviyelerinde anlamlı artışlar belirlendi. Elde edilen sonuçların ışığında, Bileşik 1 ve Bileşik 2’nin prostat kanserinde anti-proliferatif etki gösterdiği ve nekroptozisi indüklediği sonucuna varıldı.
Keywords: Antiproliferatif; Antikanser; Prostat kanseri; Kalkonlar; Nekroptozis