ARAP DİLİ İLE İLİŞKİSİ BAGLAMINDA BEGAVİ TEFSİRİNDE KIRAAT VECİHLERİ - Saylan, Nesrişah (Fırat University, 2015)
V[Xll. yüzyıl alimlerinden olan Begavi tefsir alanında Me'ôlimu't-Tenzfl adlı eseri telif etmiştir. Bu tefsir gerek içeriği gerekse kullandığı kaynaklar itibariyle dini ilimler yönünden önemli bir eserdir. Begavi'nin kıraat-i aşereyi bir araya toplayan alimlerden biri olarak t~nınması, kıraale dair e/Ki{ ôye {i'l-Kırôe adlı eseri telif etmesi gibi hususiyetler, tefsiıinde kı raatierin çok geniş bir şekilde yer almasını sağlamıştır. Bu makalede tilolajik bağlamda Begavi'nin tefsirinde kullandığı kıraat vecihleri incelenecektir. Nitekim o, kıraatleri izah ederken aniann Arap diliyle irtibatı temelinde kıraat-lehçe, kıraat-sarf ve kıraat-nahiv ili.şkisine değinmiş ve yeri geldiğinde bu konularda açıklamalarda bulunmuştur.
Recitation Syles in the Begavi Commentary in Te rm s of The ir Relation to the Arabic language
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları