MARDİN İLİNDE 15-49 YAŞ ARASI KADINLARDA AİLE İÇİ ŞİDDETE MARUZ KALMA SIKLIĞI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER - ÇİFÇİ, SEMA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Kadına yönelik aile içi şiddet tüm toplumlarda sık görülen ve cinsiyet eşitsizliğinin ilişkilere yansıması şeklinde ortaya çıkan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bu çalışma; Mardin ilinde 15-49 yaş arası kadınlarda aile içi şiddete maruz kalma sıklığı ve etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır.Mardin'de yaşayan 15-49 yaş kadınlar araştırmanın evrenini oluşturmuş, n=Nt²(pq)/d²(N-1)t²(pq) formülünden yararlanılarak (t=2.59,d=0.03, p=0.30), örnekleme 1111 kişi seçilmiş, tekrarlayan ziyaretlerle 1064 kişiye ulaşılmış (cevaplılık oranı %95.8)'tır. İl merkezi ve ilçeler nüfusu oranında örneklemde temsil edilmiştir. İstatistiksel analiz yöntemi olarak x² (ki-kare) testi kullanılmıştır.Kadınların yaş ortalaması 32.5±8.2'dir. %29.4'ü okuryazar değildir. %47.5'i görücü usulü, %6.5'i berdel, %1.4'ü beşik kertmesi yöntemi ile evlenmiştir. %6.1'i resmi nikâhsızdır. %30.5'inin ailesine başlık parası ödenmiştir. %6.4'ünün kuması vardır, kuması olanların %61.8'i kuması ile aynı evi paylaşmaktadır. %14.9'ü aşiret mensubudur, %7.3'ünün ailesinde töre cinayeti yaşanmıştır. %25.9'ü babasının, %37.6'si ise annesinin fiziksel şiddetine geçmişte maruz kalmıştır. %44.5'i fiziksel, %56.4'ü sözel/duygusal, %37.7'si ekonomik ve %14.8'i cinsel şiddete yaşamı boyunca en az bir kez maruz kalmıştır. %13.2'si aile içi fiziksel şiddete, %15.8'i sözel/duygusal şiddete ve %7.3'ü cinsel şiddete halen maruz kalmaktadır. Kadınların ve eşlerinin eğitimi, sosyoekonomik düzeyi ve kişi başına düşen aylık geliri düştükçe şiddete maruziyetleri artmaktadır (p<0.05). Berdel, başlık parası, töre cinayeti, kuma, çocuklukta şiddet görme, eşin alkol, kumar gibi kötü alışkanlıklarının olması kadınların şiddete maruz kalma oranlarını artırmaktadır (p<0.05).Sonuç olarak; Mardin ilinde kadına yönelik aile içi şiddet önemli düzeyde yüksektir. Bölgenin sosyoekonomik ve kültürel şartları da göz önüne alınarak; sivil toplum kuruluşları, kamu kuruluşları ve basın yayın kuruluşları ile işbirliği içerisinde yasal ve toplumsal düzenlemeler oluşturulmalıdır.Anahtar Kelimeler: Mardin, Kadın, Aile İçi Şiddet

Being seen frequently in all societies; Domestic violence against women is an important endemic public health which emerges as reflection of gender inequality to relationships. This study is made to identify frequency of women aged 15-49 in Mardin city who are exposed to domestic violence and their affecting factors.Population of this study was formed by women aged between 15-49 living in Mardin and using the formula n=Nt²(pq)/d²(N-1)t²(pq) 1111 people were chosen for sampling, 1064 of them were reached after repeated visits (answer rate is %95.8). City center and it?s districts were represented in the sampling according to population rate. x² (chi-square) test is used for statistical analyze.Average age of women are 32.55±8.23. %29.4 of them are not literate. %47.5 is married by arranged marriage, %6.5 bride exchange, %1.4 child marriage method. %6.1 of whole has not got civil marriage. Bride wealth was given to families of %30.5, %6.4 has a spouse and %61.8 of who has a spouse lives with her spouse. %14.9 of whole identified theirself as a member of tribe. %7.3 stated that honour crimes were occured in their families. %25.9 was exposed to her father?s and %37.6 her mother?s physical violence in the past. %44.5 has been exposed to physical, %56.4 verbal/emotional, %37.7 economical and % 14.8 sexual violence at least once during her lifetime. Still, %13.2 is being exposed to physical, %15.8 to verbal/emotional and %7.3 to sexual violence. Their exposure to violence is raised when the rate of womans? and their husbands? educational level, socioeconomic level and monthly qouta per capita decrease(p<0.05). Factors such as bride exchange, bride wealth, honour crimes, exposing to violence during childhood and husband?s habits like gamble and alcohol raise the rate of exposure to violence (p<0.05).As a result; domestic violence against women in Mardin city is meaningly high. Regarding region?s socioeconomical and cultural conditions, there must be some legal and social adjustments made in cooperation with non-govermantal organizations and press organizations.Keywords: Mardin, Woman, Domestic Violence
Frequency of the domestic violence which women aged between 15-49 age in Mardin face with and its effecting factors
Keywords: Halk Sağlığı