HARİNGET ÇAYININ BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ - GÖKBULUT, HAZEL (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada Haringet Çayı'nın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri Mayıs 2009- Nisan 2010 tarihleri arasında araştırılmıştır. Haringet Çayı üzerinde belirlenen 7 istasyondan ayda bir kez olmak üzere düzenli olarak su örnekleri alınmıştır. Su kalite parametrelerinden akım, sıcaklık, pH, elektriksel iletkenlik, toplam çözünmüş katı madde, çözünmüş oksijen, toplam sertlik, nitrat, nitrit, amonyak, sülfat, reaktif forsfor ve BOİ herbir istasyon için ayrı ayrı tayin edilmiştir. Belirlenen istasyonlarda hesaplanan ortalama en düşük ve en yüksek değerlerin sırasıyla; 0.51-1.66 m³/sn; 7.4-9.05°C; 6.5-7.81; 458-1384 µS/cm; 233-693 mg/1L; 3.3-8.3 mg/1L; 104-258 mg CaCO3/1L; 0.3-8.9 mg/1L; 0.01-0.06 mg/1L; 0.03-2.12 mg/1L; 8.7-75.7 mg/1L; 0.02-1.58; 2.8-286 mg/1L arasında olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, Haringet Çayı'nın sülfat bakımından 1. sınıf, reaktif fosfor değerleri bakımından 3. ve 4. sınıf, nitrat konsantrasyonları bakımından 3. sınıf, nitrit konsantrasyonları bakımından 2. ve 3. sınıf su özelliğine sahip olduğu görülmüştür. Su kalitesi açısından bütün veriler değerlerlendirildiğinde, çayın Keban Baraj Gölü'ne 3. sınıf su kalitesine sahip su boşalttığı ortaya çıkmıştır.Anahtar Kelimeler: Haringet Çayı, su kalitesi

A Study on Some Physical and Chemical Properties of Haringet StreamIn this study, some physical and chemical properties of Haringet Stream have been investigated between 2009 May and April 2010. For this purpose, water samples from 7 stations on Haringet Stream have been collected monthly. Flowing rate, water temperature, electrical conductivity, dissolved solid matter, pH, dissolved oxygen, total hardness, amonium nitrogen, nitrite nitrogen, nitrate nitrogen, reactive phosphate, sulphate and biochemical oxygen demand were determined in waters. The lowest and highest values for, aloove parameters were found as 0.51-1.66 m³/sn; 7.4-9.05° C; 458-1384 µS/cm; 233-693 mg/1L; 6.5-7.81; 3.3-8.3 mg/1L; 104-258 mg CaCO3/1L; 0.01-0.06 mg/1L; 0.03-2.12 mg/1L; 0.3-8.9 mg/1L; 0.02-1.58; 8.7-75.7 mg/1L; 2.8-286 mg/1L respectively. İn conclusion, according to water quality criteria for inland water sources, Haringet Stream could be classified as class III in term of nitrate nitrogen, nitrite nitrogen, reactive phosphate values and class I in term of sulphate.Key Words: Haringet Stream, Water Quality
A study on some physical and chemical properties of Haringet stream
Keywords: Su Ürünleri