YEM VE GIDALARLA HAYATIMIZA GİREN AFLATOKSİNLERİ ÖNLEME YÖNTEMLERİ - Tonbak, Fadime; Demir, Pelin (My University, 2021)
Aflatoksinler, yemlerde ve gıdalarda bulunan mantar metabolitleridir. Mikotoksinler arasında, aflatoksin grubu insan ve hayvan sağlığı üzerine ciddi etkileri nedeniyle çok dikkat çekmiştir. Geviş getiren hayvanlar Aflatoksin B1 (AFB1) içeren yemleri yediğinde, bu toksin metabolize olur ve Aflatoksin M1 (AFM1) olarak süte geçer. Son yıllarda, toksin maruziyeti ile kanser hücresi proliferasyonu ve invazyonu arasındaki korelasyonda AFB1 ve AFM1’den sıkça söz edilmektedir. Son zamanlarda kanser hücreleri üzerindeki aflatoksin etkilerini değerlendirmeyi amaçlayan bazı epidemiyolojik çalışmalar yapılmıştır. Bu derlemede, AFB1 ve AFM1’in aktivasyon durumları ve literatürde kanser gelişimiyle ilgili korelasyon hakkında rapor edilmiş olan bazı veriler özetlenmektedir.
Keywords: Kanser; Süt; AFB1; AFM1