Asetilkolinin in vitro veziküla seminalis kontraksiyonlarına etkisi - Orhan, İrfan; Onur, Rahmi; Ayar, Ahmet; Tasdemir, Cemal (My University, 2004)
Veziküla seminalisler gerek sekresyonları ve gerekse de kontraktil özellikleri ile erkek fertilitesinde önemli rol oynayan organlardır. Hem sempatik hem de parasempatik sinir sistemi tarafından inerve edilen veziküla seminalislerin, ayrıca pürinerjik uyaranlarla da inerve edildikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada da deneysel olarak asetilkolinin veziküla seminalis kas kontraksiyonlarına etkinliğinin araştırılması amaçlandı.Çalışmada 200-250 g ağırlığında, erişkin erkek Wistar sıçanlardan izole edilen veziküla seminalis kesitleri kullanıldı. Hayvanlar dekapite edildikten sonra veziküla seminalisleri alındı ve 0.5x0.2 cm boyutlarında kesitler hazırlandı. Hazırlanan kesitler, içerisinde %95 oksijen ve %5 karbondioksitle sürekli gazlandırılan 37oC’de Krebs solüsyonu bulunan ısı ceketli çift çeperli izole organ banyosunda 1 gramlık istirahat gerimi altında asılarak izometrik kasılmaları kayıt edildi. Asetil kolin (10 µM Ach) organ banyosuna uygulanarak kasılmalar indüklendi. İlave olarak atropin uygulanarak asetilkolinle indüklenen kontraksiyonlar üzerine etkileri incelendi. Kasılmaların amplitütleri miligram (mg) olarak, frekansları ise kasılma sayısı (kasılma sayısı/ 10dakika) olarak hesaplandı. Asetilkolinin konsantrasyona bağımlı bir şekilde izole sıçan seminal vezikül kesitlerinde kasılmalara yol açtı. $10^{-9}$, $10^{-6}$ ve $10^{-5}$ M’lık ACh ile indüklenen kasılmaların maksimum değerleri sırasıyla 0.7±1.4 mg, 985±145 mg ve 1189±156 mg idi. Atropin uygulaması ACh ile indüklenen kasılma yanıtlarını hemen başlayan bir etki ile tamamen inhibe etti. Asetilkolin, veziküla seminalislerde atropinle inhibe edilebilen aktif kontraksiyonlara sebep olmaktadır. Bu kontraksiyonların çeşitli spesifik droglarla manüplasyonu gerek erkek infertilitesinde, gerekse prematüre ejakülasyon tedavisinde araştırılması gereken yeni konulardır.
Keywords: Semen vezikülleri; Sıçan; Wistar; Kas kasılması; Asetilkolin