PSÖRİAZİS VULGARİSLİ HASTALARDA ADİPONECTİN, LEPTİN, APELİN DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ALATAŞ, E. TUĞBA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Psoriasis, T lenfosit aktivasyonuyla giden kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Kronik inflamasyonun aterogenez ve periferik insülin direncine neden olmasından dolayı kronik inflamatuar sistemik hastalıklı kişilerde metabolik sendrom sıklığında artış görüldüğü bildirilmiştir. Leptin, adiponektin ve apelin gibi enerji metabolizmasında rolü olduğu gösterilen birçok önemli molekül, yağ dokusundan salınmakta ve metabolik sendromda artan obezite ile bu moleküllerin düzeylerinin değiştiği belirtilmektedir. Çalışmada bu moleküller ile psoriasis arasında olası ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.Elli erişkin psoriasisli hasta ile kontrol grubu olarak alınan 20 pemfigus vulgarisli hasta ve 46 sağlıklı kişide açlık kan şekeri, trigliserid, HDL kolesterol, serum adiponektin, leptin ve apelin düzeyleri ölçüldü. Ayrıca hasta ve kontrol gruplarının vücut kitle indeksleri, bel çevresi, kan basıncı ölçümleri yapıldı.Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre metabolik sendrom sıklığı anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). Psoriasisli hastalarda kontrol grubuna göre serum adiponektin düzeylerinde anlamlı düşüklük, leptin ve apelin düzeylerinde anlamlı yükseklik görüldü (sırasıyla p=0.004, p=0.018, p=0.003). Pemfiguslu hasta grubunda ise kontrol grubuna göre serum leptin düzeylerinde anlamlı yükseklik tespit edildi (p=0.019). Metabolik sendromlu psoriasisli hastalarla metabolik sendromu olmayan psoriasisli hastalar arasında serum adiponektin, leptin, apelin düzeyleriyle anlamlı ilişki saptanamadı (sırasıyla p>0.05, p>0.05, p>0.05). Psoriasisli hastaların 21'inde (%42) hafif şiddette, 23'ünde (%46) orta şiddette, 6'sında (%12) şiddetli PASI skoru mevcuttu. PASI skoru yüksek olan psoriasisli hastalarda DLQI indeksinde anlamlı yükseklik saptandı (p=0.002). Bel çevresi riski olan hastalarda serum leptin düzeylerinde anlamlı yükseklik gözlendi (p<0.001). Hastaların vücut tutulum yüzdesi, PASİ skoru, sigara kullanımı ile adiponektin, leptin ve apelin değerleri arasında istatiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05).Sonuç olarak yapmış olduğumuz bu çalışma psoriasisli hastalarda metabolik sendrom sıklığını göstermektedir. Psoriasis patogenezinde adiponektin, leptin ve apelinin etkili olabileceğini fakat bu adipokinlerin hastalığın şiddetiyle ilgili belirteçler olmadığını düşünmekteyiz.

Psoriasis is a chronic, inflammatory disease of skin, which proceed with T lymphocyte activation. It was reported that an increase was observed in the frequency of metabolic syndrome in individuals with chronic inflammatory disease, as chronic inflammation leads to atherogenesis and peripheral insulin resistance. Several important molecules such as leptin, adiponectin and apelin, which was shown to have a role in energy metabolism, released from lipid tissue and it was suggested that levels of these molecules altered in metabolic syndrome by increasing obesity. In this study, it was aimed to investigate potential relationship between these molecules and psoriasis.Fasting plasma glucose, triglyceride, HDL cholesterol and serum adiponectin, leptin and apelin levels were measured in 50 adult patient with psoriasis, 20 patients with pemphigus vulgaris and 46 healthy individuals. In addition, BMI, waist circumference and blood pressure were measured in patient and control groups.Metabolic syndrome frequency was found as significantly higher in patients with psoriasis than control group (p<0.05). It was found that serum adiponectin levels were significantly lower in patients with psoriasis than those in control group, while leptin and apelin levels were significantly higher (p=0.004, p=0.018 and p=0.003, respectively). Serum leptin levels were found as significantly higher in patients with pemphigus vulgaris than those in healthy controls (p=0.019). No significant difference was found between psoriasis patients with metabolic syndrome and without metabolic syndrome serum adiponectin, leptin and apelin levels (p>0.05, p>0.05 and p>0.05, respectively). Among the patients with psoriasis, PASI score was mild in 21 patients (42%), moderate in 23 patients (46%) and high in 6 patients (12%). It was found that DLQI index was significantly high in patients with high PASI score (p=0.002). A significant increase was observed in serum leptin levels in patients at risk regarding waist circumference (p<0.001). No significant difference was found between percentage involvement of body surface, PASI score, smoking and adiponectin, leptin and apelin values.In conclusion, our study demonstrates the frequency of metabolic syndrome in patients with psoriasis. We think that adiponectin, leptin and apelin may play role in the pathogenesis of psoriasis, but these adipokines aren?t markers, which are related to severity of disease.
Investıgatıon of adıponectın, leptın and apelın levels ın patıents wıth psorıasıs vulgarıs
Keywords: Dermatoloji