TOPLUMSAL DEĞİŞME VE EĞİTİM ETKİLEŞİMİ - TOKGÖZ, ESME (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu araştırmada, toplumsal değişme ve eğitim arasındaki ilişki ve etkileşim incelenmektedir. Toplumsal değişmelerin eğitim ve eğitimin de toplumsal değişmeler üzerindeki etkisi incelemenin temel konusunu oluşturmaktadır. Konuyla ilgili kavramlar, kuramlar, olgular, teorik bir yaklaşımla ele alınmıştır. Araştırmanın konusunu oluşturan kavramlar, tanımlar, kuramlar, olay ve olgulardan başlanarak, Türk eğitim sisteminin tarihsel gelişimi konuyu sınırlamıştır. Araştırmaya başlanırken ilk önce kavramlar tanımlandıktan sonra, araştırmaya ilişkin ortaya konulan kuramlar verilerek sosyolojik bir çerçevede bakılmaya çalışılmıştır. Bir ileriki aşama ise toplumsal değişme ve eğitim arasındaki etkileşimi ortaya koyabilmek için eğitim kavramı da ele alınmıştır. Toplumla bağlantıları kurularak, toplumu nasıl etkilediği hakkında bilgiler verilmiştir. Toplumsal kurumlarında çeşitli yönlerden eğitimi etkileyerek, toplumsal değişmeye yön verdiği açıklanmaya çalışılmıştır. Nihayet, araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, toplumsal değişme gerek kurum boyutunda ve gerekse olgu ve olay boyutunda eğitim kurumunu etkilemekte ve aynı derecede ondan etkilenmektedir. Bu ilişkide bazen, toplumsal yapı, kurumlar, olaylar ve olgular değişmeye neden olup hızlandırırken, bazen de eğitim kurumu veya sistemi değişmeyi oluşturur ve hızlandırır. Bu nedenle bu iki kavram arasında neden - sonuç aramak yerine bir etkileşimin varlığı dikkati çekmektedir. Bundan dolayı, toplumsal değişme ve eğitim arasındaki ilişki, bir etkileşimden ibaret olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Değişme, toplumsal değişme, eğitim, eğitim ve toplumsal değişme

In this study the relation and interaction between social change and education is analysed. The main issues held in this study are the effects of social change on education and the effects of education on social change. The related concepts, theories, facts are analysed theorically. Starting from the concepts, definitions, theories, cases and facts of this subject, the study is limited with the historical development process of Turkish Educational System. At the beginning of this study in order to found a sociological approach, related concepts are defined and the past theories which were introduced about this subject were given. In the next stage the concept of education is evaluated in order to put out the interaction between social change and education. Its relations with society and its effects on the society is underlined. Besides the effects of social establishments on education and its leading for the social changes were tried to be clarified. As a result of this study the social change effects and as well is effected by education both from the institutional dimension and factual - eventual dimension. During this changing period sometimes social structure, institutions, events and facts become the cause for the change and sometimes the educational body or system starts the change and speeds it up. Therefore the interaction between these two concepts is observed instead of introducing a cause - effect relation. Thus the relation between social change and education is found out to be international. Key Words : Change, Social Change, Education, Education and Social Change.
The interaction between social change and education
Keywords: Sosyoloji; Sociology