OKUL YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - ÖZÇELİK, ALİ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin pandemi sürecinde eğitimde teknoloji kullanımına yönelik görüşlerini belirlemektir. Çalışmada, nicel araştırma yönetemlerinden genel tarama modeli kullanılmıştır. Öğretmenlerin teknoloji entegrasyon göstergelerini belirlemek için "Öğretmenlerin Teknoloji Entegrasyonu Göstergeleri (TEG) Ölçeği", okul yöneticilerinin teknoloji liderliği öz-yeterliliğini belirlemek için "Eğitim Yöneticileri Teknoloji Liderliği Öz-Yeterlik Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca öğretmen ve okul yöneticilerinin pandemi sürecinde yaşadığı sorun, yaşanabilecek olası durumlar ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için Uzaktan Eğitim Anketi kullanılmıştır. Bu çalışma 2020-2021 eğitim ve öğretim yılında Bingöl ilinde görev yapan 369 öğretmen ve 120 okul yöneticisi olmak üzere 489 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada nicel verilerin analizinde SPSS 23 istatistik programı kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri, betimsel istatistikler (aritmetik ortalama, yüzde, standart sapma, frekans) ile verilmiştir. Ayrıca veriler yapılan homojenlik testi sonucu normal dağılım göstermediği için parametrik olmayan testlerden Mann Whitney U analizi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; öğretmenlerin TEG ölçeğine "kesinlikle katılıyorum" aralığına denk gelen cevaplar verdikleri görülmüştür. Bu sonuçlara göre öğretmenlerin idarecilere göre entegrasyon düzeyleri yüksek olmasına rağmen teknoloji okuryazarlığı, teknoloji ile öğretim, mesleki gelişim, etik ve politikalar ile organizasyon ve yönetim açısından kendilerini geliştirmelerinin gerektiği söylenebilir. Teknoloji entegrasyon düzeyleri yüksek olan öğretmenler, çevrimiçi uzaktan eğitimin eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabileceğini belirtmelerine rağmen e-öğrenme içeriği geliştirmede deneyim yetersizliği, temel düzeyde BT kullanma becerisinin yetersiz olması, hedeflenen kazanımların çevrimiçi ortamlara uygun olmaması ve öğrencilerin ev ortamlarının çevrimiçi dersler için yetersiz olmasından dolayı sorunlar yaşadıklarını belirtikleri söylenebilir. Bunun yanı sıra gelecekte öğretmen yeterliklerinin değişebileceğini, eğitimde paradigmanın değişebileceğini ve öğretmen yetiştiren kurumların müfredatlarını çevrimiçi öğrenme ve öğretmeye yönelik olarak yeniden güncelleyebileceğini belirttikleri söylenebilir. Okul yöneticilerinin teknoloji yeterlilik algılarını belirmeye yönelik ölçeğe "yeterli" aralığına denk gelen cevaplar verdikleri görülmüştür. Bu sonuçlara göre okul yöneticilerinin BT kullanım düzeyleri yeterli düzeydedir. Bunun yanı sıra okul yöneticilerinin vizyoner liderlik, dijital çağ öğrenme kültürü, profesyonel uygulamada mükemmellik, sistematik gelişim ve dijital vatandaşlık açısından yeterli düzeyde oldukları söylenebilir. Teknoloji entegrasyon düzeyleri yüksek olan okul yöneticilerin gerekli internet ağ alt yapısının yetersizliğini, kullanılacak BT araçlarının yetersizliğini ve eğitim programlarının uzaktan eğitim için yetersiz kalmasını sorun olarak belirttikleri söylenebilir. Buna ilaveten gelecekte okul yöneticilerinin çevrimiçi uzaktan eğitim yeterliklerinin artırılması ve her okulun kendi eğitim programını geliştirmelerinin önemli olacağını belirttikleri belirlenmiştir.

The aim of this study is to determine the views of teachers and school administrators on technology integration in education during the pandemic process. In the study, the general survey model, one of the quantitative research methods, was used. "Teachers' Technology Integration Indicators (TEG) Scale" was used to determine teachers' technology integration indicators, and "Educational Administrators Technology Leadership Self-Efficacy Scale" was used to determine technology leadership self-efficacy of school administrators. In addition, the Distance Education Questionnaire was used to determine the problems experienced by teachers and school administrators during the pandemic process, possible situations and measures to be taken. This study was carried out with 489 people, including 369 teachers and 120 school administrators, working in the province of Bingöl in the 2020-2021 academic year. SPSS 23 statistical program was used in the analysis of quantitative data in the study. Demographic information of the participants is given with descriptive statistics (arithmetic mean, percentage, standard deviation, frequency). In addition, since the data did not show normal distribution as a result of the homogeneity test, Mann Whitney U analysis, one of the non-parametric tests, was used. The level of significance in the study was accepted as 0.05. According to the results of the research; It was observed that the teachers gave answers corresponding to the range of "strongly agree" to the TEG scale. According to these results, it can be said that although the integration levels of the teachers are higher than the administrators, they need to improve themselves in terms of technology literacy, teaching with technology, professional development, ethics and policies, and organization and management. Although teachers with high technology integration levels stated that online distance education can provide equality of opportunity in education, they stated that they had problems due to lack of experience in developing e-learning content, insufficient ability to use IT at the basic level, the targeted achievements are not suitable for online environments, and students' home environments are insufficient for online courses. signs can be said. In addition, it can be said that teacher competencies may change in the future, the paradigm in education may change, and teacher training institutions may re-update their curricula for online learning and teaching. It was observed that school administrators gave answers corresponding to the "adequate" range to the scale to determine their perceptions of technology proficiency. According to these results, the level of IT usage of school administrators is sufficient. In addition, it can be said that school administrators are at a sufficient level in terms of visionary leadership, digital age learning culture, excellence in professional practice, systematic development and digital citizenship. It can be said that school administrators with high technology integration levels stated the inadequacy of the necessary internet network infrastructure, the inadequacy of the IT tools to be used and the inadequacy of the education programs for distance education as problems. In addition, it was determined that in the future, school administrators stated that it would be important to increase their online distance education competencies and develop their own education program for each school.
Examining the opinions of school administrators and teachers on the use of technology in education during the pandemic process
Keywords: Eğitim ve Öğretim