ESKİÇAĞ'DA MISIR: 1-10. SÜLALELER DÖNEMİ SİYASİ TARİH - ÇİÇEK, EMRULLAH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Mısır, Afrika kıtasının kuzeydoğusunda bulunan batısı, güneybatısı ve doğusu çöllerle kaplı, kendine has kültürü ve gelenekleri olan bir Afrika ülkesidir. Mısır, çölün içerisinde yer alan Aşağı Mısır (Kuzey Mısır-Nil deltası) ve Yukarı Mısır (Güney Mısır-Nil Vadisi) olarak iki bölümde ele alınır. Ülkenin asıl alanı 10-20 km genişlikte ve yaklaşık 1100 km uzunluktaki (yaklaşık 30.000 km²'lik bir alan olan) Nil Nehri vahasından oluşur. Bu alan dar bir kıyı şeridi ile batıda Libya'ya, Sina Yarımadası ve Süveyş Boğazı ile de Suriye'ye açılmaktadır. Nil Nehri, yalnız Mısır'a hayat vermekle kalmamış aynı zamanda Mısır ile çevresindeki kültürler arasında etkileşim sağlamıştır. Mısır'ın coğrafi konumu, bölgeye doğal bir savunma özelliği vermektedir. Bu durum çağdaşı olan diğer medeniyetlere nazaran, Mısır'ın daha uzun süre yaşamasına olanak vermiştir. Mısır, farklı jeolojik devirlerden etkilenmiştir. Özellikle 4. jeolojik zamana gelindiğinde bu dönemde Mısır iklimi oldukça sıcak ve rutubetli idi. Kuraklık güneyden kuzeye doğru artmış ve o zamandan beri Mısır iki çöl arasında bugünkü haliyle dar vadi olarak kalmıştır. Mısır'ın, özellikle de Afrika kıtasının en önemli nehirlerinden olan Nil Nehri'nin uzunluğu 6500 kilometre kadardır. Fakat gerçek Mısır denizden Asuvana kadar uzanan vadidir ki 24-31 kuzey enlem derecesi arasındadır. Mısır'ın doğal konumu, kendine has bir kültürel yapı oluşturmuştur. Sahip oldukları inanç gereği bilim, sanat ve mimaride oldukça ilerlemişlerdir. Öyle ki özgün tıp yöntemleri ve ölülerini mumyalama sistemleri ile tarihte önemli yer edinmişlerdir. Anahtar Kelimeler: Mısır, Firavun, Nil Nehri, Afrika, Kültür.

Egypt, located in the northeast of the continent of Africa to the west, south west and east covered by deserts, its own culture and traditions, which is an African country. Egypt, located in the desert of Lower Egypt (northern Egypt-Nile delta) and Upper Egypt (South Egypt and the Nile Valley) is handled in two parts. The country's principal area of approximately 1100 km long and 10-20 km wide (approximately 30,000 km ², which is an area) is composed of the Nile oasis. This area west by a narrow coastal strip of Libya, the Sinai Peninsula and the Suez Strait and is open to Syria. Nile River, Egypt alone give life not only in Egypt but also the interaction between the surrounding culture has provided. Egypt's geographical location, the region provides a natural defense capability. This situation was a contemporary compared to other civilizations, Egypt has allowed us to live longer. Egypt has been influenced by different geological periods. 4 In this era of geological time, especially when it comes to the Egyptian climate was quite warm and humid. Droughts have increased from south to north and two deserts of Egypt since then has remained in its present form narrow valleys. Of Egypt, which is one of the most important cities of the African continent, especially the length of the Nile River, is 6,500 kilometers long. But the fact that Egypt is a valley extending until the sea Asuv is between 24-31 degrees north latitude. Egypt's natural position, has created a unique cultural structure. Need to have faith in science, art and architecture are quite advanced. Embalming their dead so that alternative medicine methods and systems have an important place in history. Keywords: Egypt, Pharaoh, Nil River, Africa, Culture.
Egypt in Ancient Period: 1st-10th Dynasties Period political history
Keywords: Tarih