Ayçiçeği (Helianthus annuus L.) fidelerinde kök, gövde ve yaprak ile yaprak disklerinin absisik asit düzeyleri üzerine civanın $(Hg^{++})$ etkileri - Zengin, Fikriye Kırbağ; Koçak, Alpaslan; Munzuroğlu, Ömer (My University, 2005)
Bu çalışmada ayçiçeği fidelerinin ve ayçiçeği yaprak disklerinin absisik asit içerikleri üzerine civanın etkileri araştırıldı. Bir haftalık ayçiçeği fideleri civa klorür (HgCl2) ün farklı konsantrasyonlarında (0.03, 0.05 ve 0.07 mM) on gün süreyle büyütüldü. Fidelerin absisik asit düzeyleri kök, gövde ve yaprak dokularında HPLC ile tespit edildi. Elde edilen sonuçlara göre civa stresi altında büyütülen ayçiçeği fidelerinin kök, gövde, yaprak, fide ve yaprak disklerindeki absisik asit miktarları önemli artışlar gösterdi. Civa tuzu uygulanan ayçiçeği bitkilerinin kök, gövde, yaprak, fide ve yaprak disklerinde absisik asit miktarının kontrole göre sırasıyla % 141-206, % 131-269, % 223-300, % 202-287 ve % 277-367 arasında değişen oranlarda (p<0.01) artış gösterdiği belirlendi. Civa tuzu konsantrasyonunun bu artışlarda etkili olduğu tespit edildi. 0.05 ve 0.07 mM civa tuzu uygulanan fidelerin kök, gövde ve yaprak dokularındaki absisik asit içeriği 0.03 mM civa tuzu uygulanan fidelere göre daha yüksek bulundu (p<0.05). 0.05 ve 0.07 mM civa tuzu stresine maruz bırakılan fidelerin absisik asit içerikleri farklılık gösterse de bu değerler istatistik olarak anlamlı bulunmadı (p>0.05). Civanın en fazla yaprak disklerinin absisik asit içeriğini artırdığı ve bunu sırasıyla, yaprak, kök ve gövdenin izlediği gözlendi.
Keywords: Stres; fideler; ağır metaller; bitki büyüme düzenleyicileri; cıva; Helianthus annuus; ayçiçeği; absisik asit