Tip 1 Diabetes Mellitus Tanılı Çocuklarda Otoimmün Poliendokrinopati Tip 3b Sıklığı - Esen, Ihsan; Deveci, Uğur; Okdemır, Denız (My University, 2020)
Amaç: Tip 3 otoimmün poliendokrinopati sendromu (OPS), Addison hastalığı olmaksızın otoimmün tiroid hastalığı ile diğer birotoimmün hastalık birlikteliği olarak tanımlanmaktadır. Hastada otoimmün bir gastrointestinal hastalık olursa klinik tablo tip 3b OPSolarak tanımlanır. Bu incelemede çocukluk çağında tip 1 diyabet (T1D) tanısı almış hastalarda tip 3b OPS sıklığı araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 01.06.2013-31.08.2019 tarihleri arasında takibi yapılmış 232’si erkek 446 T1D’li çocuk çalışmaya alındı.Hashimoto tiroiditi (HT), pozitif anti TPO ve/veya anti-Tg pozitifliği ile otoimmün enteropati ise anti-doku transglutaminaz Ig Apozitifliğini takiben yapılmış ince bağırsak biyopsisinde çölyak hastalığı (ÇH) ile uyumlu histoloji varlığı ile tanımlandı.Bulgular: Hastaların 61’inde (%13,7) HT ve 34’ünde (%7,6) ÇH tespit edildi. Hastaların 87’sinde (%19,5) HT veya ÇH varken, aynıhastada hem HT hem de ÇH varlığı (tip 3b OPS) sadece 3’ü kız 4 hastada (%0,9) tespit edildi. Tip 3b OPS’li hastaların T1D tanı yaşısadece HT veya sadece ÇH olanlar ve her iki hastalığı olmayanlar ile karşılaştırıldığında daha düşük olmakla birlikte istatistiksel bir farksaptanmadı (p=0,087).Sonuç: Çocukluk çağında tanı almış T1D’li çocukların yaklaşık beşte birinde HT veya ÇH tespit edilirken tip 3b OPS sıklığının oldukçanadir olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; İmmünoloji; Pediatri