Hesapsal Zekâ Yöntemleri ile İnsansız Hava Araçları içinRota Planlaması - Aydın, İlhan; Altun, Gökhan (My University, 2021)
Bu çalışma insansız hava araçların rotalarının yazılımsal olarak belirlenmesini amaçlamaktadır.İnsansız hava araçları günümüzde keşif, arama kurtarma, hasar tespiti gibi alanların yanındainsanlar için bulunulması tehlikeli ortamlarda yapılacak görevlerde kullanılabilmektedir.Günümüzde farklı alanlarda yaygın olarak kullanılan İnsansız hava araçları için donanım veyazılım alanında ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Yapılan çalışmaların büyük bir kısmı donanımüzerine yapılmaktadır. Ancak bu çalışma İnsansız Hava Araçları için yazılım geliştirme üzerineolacaktır. Çalışmanın amacı İnsansız Hava Araçları için rota planlaması ve simülasyon ortamınıngeliştirilmesidir. Rotanın hesaplanma maliyeti yüksek olduğundan dolayı literatürde rotaplanlama işlemi NP-Zor problemler sınıfına girmektedir. Yapılacak olan çalışmada rotaplanlaması için meta sezgisel algoritma yaklaşımları kullanılacaktır. Amaç işlem süresinidüşürmek ve maliyet verimliliğini en üst seviyeye çıkarmaktır. Çalışmada birden fazla metasezgisel algoritma yöntemi kullanılarak rota planlaması yapılırken, görev yapacağı saha yapısı,engeller ve tehlikeli bölgeler dikkate alınarak en uygun rota planlaması yapılacaktır. Rotaplanlaması yapılırken amaç güvenli ve en kısa mesafenin hesaplanması olacaktır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Robotik; Mühendislik; Hava ve Uzay