Examination of Eastern Turkey Nurses Working in a State Hospital Sleep Quality - Pirinçci, Edibe; Yaraşır, Ezgi; Özbey, Sedap; Özdemir, Serap; Demir, Abdullah; Deveci, Süleyman; Oğuzöncül, Ayşe (Balıkesir Üniversitesi, 2021)
Amaç Uyku, kişinin hayat kalitesini ve iyilik halini etkileyen, sağlığın önemli bir değişkenidir. Uyku kalitesi kişinin uyandıktan sonra dinç, formda ve yeni bir güne hazır hissetmesidir. Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Tunceli Devlet Hastanesi’nde görev yapan hemşirelerin uyku kalitesinin ve ilişkili faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Veriler, araştırmacılar tarafından literatür taraması ile oluşturulan “Kişisel Tanıtıcı Form” ve “Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)” kullanılarak Şubat - Nisan 2016 tarihleri arasında toplanmıştır. Anket formu 138 hemşireye uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinde t testi, Anova, Tukey testi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %23.9’u 25-29 yaş grubunda, %52.9’u lisans mezunudur. Araştırmamızda hemşirelerin PUKİ puan ortalamaları 6.70±3.35 olup, %55.8’inin kötü uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Sigara içenlerde ve sosyoekonomik düzeyini kötü olarak algılayanlarda PUKİ puanları daha yüksek olarak saptanmıştır (p0.05). Sonuç: Hemşirelerin yarısından fazlası kötü uyku kalitesine sahiptir. Hemşirelerin çalışma şartlarının, ücretlerinin iyileştirilmesi, sigara ve alkol gibi alışkanlıkları olanların bırakmaları için yönlendirilmesi, nöbetlerin iş yüküne göre ve yıpranmayı önleyecek biçimde düzenlenmesi, çalışanlara psikolojik danışmanlık hizmetlerinin sağlanması önerilebilir.
Türkiye'nin Doğusunda Bir Devlet Hastanesinde Çalışan Hemşirelerin Uyku Kalitesinin İncelenmesi
Keywords: Health Care Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi