GENETİK ALGORİTMA VE GEZGİN SATICI PROBLEMİNİN ÇÖZÜMÜ - KAYA, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi GENETİK ALGORİTMA VE GEZGİN SATICI PROBLEMİ Mustafa KAYA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı 1999, sayfa 85 Bu çalışmada Genetik Algoritma ve Genetik Programlama ele alınıp, operatörleri ve algoritmaya hazırlanışı anlatılmıştır. Genetik programlamaya geçilirken karşılaşılan güçlükler ve bunlardan kurtulmanın yolları üzerinde çalışılmıştır. Gezgin Satıcı Problemi (Travelling Salesman Problem) olarak bilinen konu, tanımlaması ve bağıntıları verilerek ele alınmıştır. Genetik Algoritma kullanılarak Gezgin Satıcı Problemi çözülmüş olmasına rağmen çözümün kalitesi üzerinde oldukça fazla tartışmalar yapılmıştır. Türkiye' deki şehirler arası karayolları göz önüne alınarak, en kısa rota mesafesi yapılan genetik programlama ile hesaplanmaya çalışılmıştır. Bazı yardımcı algoritmalar ve veriyi daha iyi kodlama ile Genetik Aramanın çok iyi sonuçlar vereceği araştırmacılar tarafından savunulmakta ve üzerinde sıkça çalışılmaktadır. Kullanılan iyileştirme algoritmaları verilmiş ve bu algoritmaların, problemi çözmede sağladığı avantajlar ve eksik tarafları vurgulanmıştır. Programın sonuçlan, program kodu ve çıktısı yorumlanarak verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Genetik Algoritma, Gezgin Satıcı Problemi, Genetik Programlama, Rota Problemi.
Genetic algorithms and travelling salesman problem
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Computer Engineering and Computer Science and Control