KÜRE GRAFİTLİ DÖKME DEMİR İLE DÜŞÜK KARBONLU ÇELİĞİN DİFÜZYON KAYNAĞI - TAŞKIN, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi KÜRE GRAFİTÜ DÖKME DEMİR! İLE DÜŞÜK KARBONLU ÇELİ?İN DİFÜZYON KAYNA?I Mustafa TAŞKIN Fırat Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 64 Bu çalışmada düşük karbonlu çelik (S.A.E. 1010) ile küre grafitli dökme demirin endüstriyel şartlarda difüzyonla kaynağı araştırılmıştır. Bu amaçla difüzyon mekanizması, difüzyon kaynağını etkileyen faktörler, kaynak muayene yöntemleri, difüzyon kaynağı yapılabilen malzemeler, kaynak uygulamaları ve bu parametrelere bağlı olarak kaynak sonuçlan incelenmiştir. Deney çalışmalannda, 15 MPa sabit basınç altında tutulan numunelere, koruyucu argon atmosferi altında farklı süre ve sıcaklıklarda difüzyon kaynağı uygulanmıştır. Deneyler 900-950 ve 1000 °C de olmak üzere üç değişik sıcaklıkta yapılmış ve her sıcaklık için 50^100 ve 150 dk. olmak üzere üç değişik kaynak süresi uygulanmıştır. Numunelerin kaynak sonrası metalografik yapılan mikroskop altında incelenmiş ve yapı fotoğrafları çekilmiştir. Buna bağlı olarak kayrlak bölgesindeIV çelik ve küre grafitli dökme demir taraflarında sertlik değerleri ve dökme demir tarafında grafit dağılımı tespit edilmiştir. Yapılan deney çalışmaları sonucunda düşük karbonlu çelik ile küre grafitli dökme demirin endüstriyel şartlarda difüzyon kaynağı ile kaynatılabildiği görülmüş ve yapılan çalışma sonuçlan beşinci bölümde verilmiştir. Bu sonuçlara göre küre grafitli dökme demirle, düşük alaşımlı çeliğin difüzyon kaynağıyla birleştirilebileceği ortaya konmuştur. Ancak bir takım mekanik deneyler yapılarak deney şartlarına göre bu birleştirmenin uygulamada kullanılabilirliğinin araştırılmasının gerektiği teklif edilmiştir.

SUMMARY Msc Thesis THE DIFFUSION BONDING OF LOW CARBON LOW ALLOYED STEEL WITH NODULAR CAST IRON Mustafa TAŞKIN Fırat University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Metal Education 1996, Page : 64 In this study the diffusion bonding of low carbon low alloyed steel with nodular cast iron was investigatea under industrial conditions. With this aim a comprehensive literature research was alone on diffusion mechanism, the factors effecting diffusion bonding, inspection methods and diffusion bonding applications. In the experiments, the specimens were applied diffusion bonding at three different temperatures and times for a constant pressure. Experiments, the microstructures of the bonding interfaces were examined through optical microscope and the hardness values from the inter faces were measured with HV hardness scale and finally graphite distribution in both sides of the inter face was determined. The result from the experiments were evalmated and it was understood that there materials could be diffusion bonded under (industrial) shop conditions.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering