TÜRKİYE'DE SİYASÎ PARTİLERİN GENÇLİK KOLLARINDA VE BAĞLI YAN KURULUŞLARINDA FAALİYET GÖSTEREN GENÇLERİN SİYASÎ KATILIMLARINA İLİŞKİN ALGILARI - ŞAŞMAZ, ONUR YERLİKAYA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Siyasal katılma, hem demokratik yönetim sistemlerinin vazgeçilmez bir unsuru olarak, hem de küreselleşen dünyada bireylerin siyasi ve sosyal anlamda var oluşlarının iradî bir biçimde dışavurumunu mobilize eden bir yol olarak, her geçen gün toplum hayatını etkileyen bir kavram biçiminde karşımıza çıkmaktadır. Yalnızca seçime ilişkin süreçlerin yürütüldüğü bir etkinlik biçimi değil, bireyin yaşadığı toplumdaki her türlü siyasal ve sosyal gerçekliğe, karar alarak ve davranışta bulunarak katılmasını ve süreçlere etki etmesini içeren bu kavramın, toplumun çeşitli kesimlerince farklı yollardan idame edilmesi söz konusudur. Türkiye'de gençliğin siyasal karar süreçlerine katılımında pasif bir eğilim gözlenmektedir. Özellikle geleneksel olarak örgütlenmeye bir karşı duruş sergilenmektedir. Gençliğin siyasete katılamadığı veya katılmamayı tercih ettiği bu yapılanmada bir siyasi parti örgütlenmesi içerisinde faaliyet gösteren gençleri siyasal katılıma teşvik eden sebepler ve kendi siyasal katılımlarını nasıl algıladıkları merak edilerek araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, toplumun önemli bir kesimi olan gençliğin siyasal katılımını, örgütlülük temelinde ele almaktadır. Çeşitli araştırmalar Türkiye'de gençlerin çok yüksek bir oranda geleneksel yollarla siyasete katılmadığını ortaya koymaktadır. Siyasi partilerde örgütlenen gençlerin kendilerine yönelik algıları, yaşanmışlıkları, ülke gerçekleri ve benzeri unsurlar vasıtasıyla siyasal katılımı algılayış biçimlerini ortaya koymak, çalışmanın temel amacıdır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada Türkiye'deki ana akım partilerinden AKP, CHP ve MHP (Ülkü Ocakları)'nin gençlik kolları ve organizasyonlarının genel merkezlerinde görev alan on beş gencin siyasalkatılım hakkındaki algıları, 2012'de Ankara'da yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen verilerin içerik analizine tabi tutulup yorumlanmasıyla tespit edilmeye çalışılmıştır. Analizler sonucunda dört ana kategori ortaya çıkmıştır. Siyasal katılıma ilişkin kavramsal algılar, örgüte ilişkin algılar ve örgütlülük, Türkiye'de sosyal ve siyasal olay ve olgular hakkındaki algılar, gençlik ve siyaset hakkındaki algılar biçiminde temellenen bu temalarda, görüşme formundaki sorular şemsiye kategoriler olarak, görüşülenlerin verdikleri yanıtlar da alt kategoriler şeklinde gruplandırılarak oluşturulmuştur. Elde edilen veriler kategorize edilerek yorumlandığında, siyasi partilerde örgütlenen gençlerin temelde siyasal katılım kavramına ilişkin algılarının yalnızca konvansiyonel katılım biçimlerini kapsamadığı, geniş anlamda tüm sosyal ve siyasal hayatı ilgilendiren her türlü etkileme faaliyetini siyasal katılım kapsamında gördükleri sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra gençlerin örgütsel varoluşlarının birtakım ideolojik, duygusal ve davranışsal temellere dayandığı görülmekle birlikte, örgütte görev almanın çoğunluklu olarak siyasal motivasyonu belirleyen faktörlerden siyasi etkenlik duygusu ile gerçekleştiği, örgütlü olmama ihtimalinde dahi bu motivasyonun kendilerini yönlendireceği gerçeğine ulaşılmıştır. Örgütlü gençler, Türkiye'nin siyasal yapısı ve sorunları hakkında gerçekçi ve eleştirel bir tutum sergileyerek Türkiye'de gençlerin siyasette etkin bir konumda olmadıklarını ifade etmişlerdir. Buna rağmen mücadele etme gerekliliği için örgütlülüğün önemini vurgulamışlardır. Konvansiyonel yollarla siyasete katılan gençler hakkında önemli bir bulgu olarak, örgütlü gençlerin konvansiyonel olmayan yollarla da siyasete katıldıkları, bu noktada siyasi katılım gösteren fakat örgütlenmemiş gençlerden bir farkları olmadığı tespit edilmiştir. Siyasi partilerde örgütlenen gençler, örgüt çatısı altında faaliyet göstermenin kendilerine daha geniş bir etki alanı yarattığı konusunda hemfikirdirler. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Gençlik Kolları, Konvansiyonel Siyasal Katılım

Political participation emerges in the form of a concept that affecting life of society day by day both as an indispensable component of the democratic government systems and as a way to mobilize the voluntary expression of individuals existence in political and social sense, in globalizing world. This concept performed by the various segments of society in different ways and includes not only an activity of electoral process but also the participation and affection of individuals by decision-taking and action in political and social realities in society. A passive trend have been observed in participation of political decision-making process of the youth in Turkey. Especially they have been against the conventional forms of political organization. It is examined the reasons that encourages young people who are active in youth organizations and perception of own political participation in this emboidment. In this study the political participation of youth who is an important segment of society are discussed in the organized basis. Various studies suggest that youth participation in politics is very low rates in conventional for of participation in Turkey. The main purpose of study is to reveal organized young people's perceptions of political participation by perception of themselves, experiences, social realities and other factors. This study was designed as a qualitative survey. Fifteen young people who involved mainstream parties in Turkey the AKP, CHP and MHP (Grey Wolves) 's youth wing, and the organizations formed the study group. Depth interviews were conducted with this group in 2012 at headquarters of organizations in Ankara. The data obtained from depth interviews were interpreted or subjected to content analysis. In this process questions were identified as umbrella categories and responses have created sub-categories. Analysis has emerged as a result of four main categories. These are conceptual perceptions of political participation, perceptions about organization, perceptions about social and political events in Turkey and perceptions on youth and politics. When the obtained data were interpreted by categorizing, it has emerged organized young people's perceptions about fundamental concept of political participation include not only conventional forms of political participation but also all kinds of social and political affecting activities in broad terms. Besides youth's organizational existence is seen to be based on ideological emotional and behavioral basis, taking part in the organization realized with a sense of political efficacy which is a determinant factor of political motivation and even the possibility of not being organized, they orient themselves to this motivation. Organized youth have a critical and realistic attitude about Turkey's political structure and problems and they stated that young people are not an active position in Turkey's political structure. Despite this, they emphasized the importance of the organization to struggle. As an important finding for young people to participate in politics by conventional means, also organized young people participating in politics with non-conventional way and there are no difference between unorganized youth in this sense. Organized young people in political parties agree with that being a member of a political party creates a wider domain. Keywords: Youth, Youth Wing, Conventional Political Participation.
The perception about political participation of young people who are active in youth organizations of political parties in Turkey
Keywords: Sosyoloji; Siyasal Bilimler