Bilgisayar kontrollü yatay toprak kaynaklı ve ısı depolamalı cam seralarda sıcaklık değişiminin incelenmesi - Benli, Hüseyin; Durmuş, Aydın (My University, 2007)
Çalışmamızın temel amacı bölgemizde ve ülkemizde alternatif ısıtmalı seracılığın geliştirilmesidir. Bilgisayar destekli Toprak kaynaklı ısı pompası kullanılarak sera ısıtılması deneysel olarak araştırılmıştır. Toprak kaynaklı ısı pompaları (TKIP) olarak bilinen jeotermal ısı pompaları (JIP) ısıtma, soğutma ve su ısıtma içirt kullanılmaktadır. Seracılık Türkiye tarım sektörü için önemli bir ekonomik potansiyeldir. Güneş enerjisi kazanımıyla seralar soğuk günler ve gecelerde ısıtılmaktadır. Seralarda ürünün yetiştirilmesinde optimum sıcaklık koşullarını sağlamak için, yenilenebilir enerji kaynaklarının mümkün olduğunca çok kullanılması gerekir. Deneysel çalışmada, toprak kaynaklı ısı pompası, 30 m alan ölçüsüne sahip cam sera, gizli ısı depolama tankı kullanılmıştır.\" Isı depolama tankı Faz Değiştirici Malzeme ile doldurulmuştur. Gizli ısı depolama tankı soğuk günler ve gecelerde deşarj edilerek enerjisinden faydalanılmıştır. Soğuk kış günlerinde deneylerde, yatay olarak yerleştirilmiş toprak kaynaklı ısı pompası, toprak ısı değiştiricisi, kimyasal madde depolama tankı, sirkülasyon pompası, ölçüm ve diğer yardımcı ekipmanlar kullanılmıştır. Sonuç olarak toprak kaynaklı ısı.pompası ve kimyasal madde kullanılarak sera ısıtılması gayet ekonomik olmaktadır. Ayrıca Ülkemiz koşulları için toprak kaynaklı ısı pompası kullanmak gayet uygundur.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik; Yeşil; Sürdürülebilir Bilim ve Teknoloji; Termodinamik; İnşaat Mühendisliği