BİR PERFORMANSLA İLİŞKİLİ ÜCRETLENDİRME ÖRNEĞİ: AKADEMİK TEŞVİK UYGULAMASI VE KAMU ÜNİVERSİTELERİNDE ÇALIŞAN AKADEMİSYENLERİN UYGULAMAYA YÖNELİK GÖRÜŞLERİ - Demir, Rıza (Fırat University, 2019)
Performansla ilişkili ücretlendirmeye yönelik yöntemler özel sektörde yıllardır yaygın şekilde kullanılırken, son zamanlarda kamu hizmetlerinde de benzer yaklaşımların izlendiği görülmektedir. Ülkemizde de kamu kesiminde performans ölçümü ve denetimi gibi hususlar üzerinden etkinlik arayışları doğrultusunda performansla ilişkili ücretlendirme daha fazla önem verilen bir konu haline gelmiştir. 2015 yılında hayata geçirilen ve günümüzde de bazı değişikliklerle devam ettirilen akademik teşvik uygulamasının da bu arayışların bir sonucu olduğu söylenebilir. Araştırma, kamu üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin teşvik uygulamasına yönelik görüşlerinin ve bu görüşlerin belirli faktörlere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada akademisyenlerin büyük kısmının teşvik uygulamasının bir takım değişiklikler yapılarak devam ettirilmesini istediği tespit edilmiş ve yapılması istenen bu değişliklerin neler olduğu ortaya konmaya çalışılmıştır.

Performance-related pay methods are recently observed in public services while they have been widely used in the private sector for many years. Accordingly performance-related pay have become more emphasized subject in Turkey in the direction of seeking efficiency through performance measurement and audit in the public sector. It can be said that Academic Incentive Application which introduced in 2015 and has been continued today with some changes is also a result of these seeking. The research was conducted in order to determine views of academics working in public universities about incentive application and differences for views according to certain factors. In research, it has been determined that most of the academics want the incentive application to be continued by making some changes and tried to present what are the desired changes.
An Example of Performance-Related Pay: Academic Incentive Application and Views of Academicians Working at Public Universities about Application