HİPERAMONYEMİ OLUŞTURULAN SIÇANLARDA BEYİN DOKUSUNDAKİ GAMMA AMİNOBUTİRİK ASİT (GABA) MİKTARI - BAYDAŞ, GIYASETTİN (Fırat Üniveristesi, 1991)
Amonyak konsantrasyonunun aşın artmasında beyin GABA metabolizmasının nasıl etkilendiğini araştırmak için, sıçanlarda deneysel olarak hiperamonyemi oluşturularak beyin dokusundaki GABA miktarları ölçüldü. Üreaz injeksiyonuyla hiperamonyemi oluşturulan sıçanlarda, beyin GABA mi tan kontrol grubuna göre önemli oranda artmıştı (P < 0.05). Aynı şekilde kan amonyak konsantrasyonu da kontrollerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak yüksekti (p < 0.001). Kan amonyak konsantrasyonu ile beyin GABA miktarları arasında, kontrol grubunda herhangi bir ilişki bulunamaması ha karşın (r = 0.192) deney grubunda istatistiksel anlamda olmamakla beraber zayıf bir ilişki mevcuttu (r =0.455). Sonuç olarak aşın amonyak konsantrasyonunun beyin GABA miktarını arttırarak nöroinhlbitör potansiyeli yükselttiği kanısına varılmıştır.

M 7-SUHMARY In this study, we investigated the effect of hyperammonemia on the metabolism of brain GABA. Two groups of rat were selected, one of them used as the control. Acute hyperammonemia was induced by urease injection (i.p.). In the control group, the brain GABA levels and blood ammonia concentration were 1541 1 1 6 jig/gr tissue and 1 16.53 ±9 jig/dl respectively. In the hyperammonemic group brain GABA level was 193.34ı 11 ug/gr tissue and blood ammonia concentration was 41 8± 12.4 ug/dl. The bfaln GABA levels were significantly increased after urease injection when compared to controls. In concîussion, brain GABA metabolism is affected by the elevated ammonia concentration.
Keywords: Fizyoloji; Physiology