Elazığ il merkezinde ambliyopi ve ambliyojenik faktörlerin prevalansı üzerine bir çalışma - Akyol, Nuray; Sezer, Recep Erol; Aslan, Lokman; Oğuzöncül, Ayşe Ferdane; Dinç, Edibe (My University, 2000)
Amaç: Bir örneklem yoluyla Elazığ il merkezinde ambliyopinin ve ambliyojenik faktörlerin prevalansını saptamak ve uygulanması planlanan erken tarama programı için baz değerler elde etmek. Materyel ve Metod: Çalışma grubu, Elazığ il merkezindeki bir ilkokulun 376 öğrencisinden oluşturuldu. Çocukların demografik özellikleri, oftalmik anamnezleri kaydedildi ve görme keskinlikleri ölçüldü. Düzeltilmiş görmeleri £0.8 olanlar, organik bir patolojileri yoksa ambliyop olarak değerlendirildiler. Bilateral hipermetropi >2.0 D, astigmatizma>1.50 D, anizometropi>1.0 D ile tek başına veya kırma kusuruyla birlikte olan manifest şaşılıklar ambliyojenik olarak kabul edildiler. Sonuçlar spsswin 6.0 programıyla tablolaştırıldı ve % değerleri olarak sunuldu. Akraba evliliklerinin ambliyopi sıklığına etkisi Fisher'ın exact testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular veSonuç: Çalışma grubundaki 40 çocukta (%10.7) görme £0.8. Kırma kusuru olan 50(%13.3) çocuktan 11'i (%3) ambliyojenik olarak kabul ettiğimiz sınırlardaydı. Şaşılığı olan 9(%2.4) çocuktan 6'sına (%1.6) refraksiyon kusuru eşlik ediyordu. 8(%2.1) ambliyop çocuktan 4'ünde (%50) ambliyopi nedeni kırma kusuru, 3'ünde (%37.5) şaşılık+kırma kusuru ve bir çocukta şaşılık (%12.5) idi. Ambliyopi sıklığı anne baba akrabalığı olan ve olmayan gruplarda sırasıyla %3.8 ve %1.3 idi (p>0.05). Çalışma grubundaki çocukların 301 tanesinin (%80.1) ilk kez göz muayenesinden geçiyor oluşu ve az gören çocukların dörtte üçünün (31/40) gözlüklerini değiştirerek veya gözlük takarak tam görür hale gelmeleri önemli sonuçlardandı. Bunlar okul öncesi dönemde yapılacak taramaların gerekliliğini vurgulamak açısından çarpıcı bulundu.
Keywords: Çocuk; Yaygınlık; Göz tembelliği; Görme keskinliği; Elazığ; Duyu bozuklukları