EKLEMELİ VE BÜKÜNLÜ DİLLERDE SEBEP-SONUÇ, ETKİ-AMAÇ, ZITLIK-TEZAT İFADE EDEN YAN CÜMLECİKLERİN SÖZ DİZİMSEL KARŞILAŞTIRILMASI - BALIKÇI, SERVET (Fırat Üniveristesi, 2008)
Özet Yüksek Lisans Tezi Eklemeli Ve Bükünlü Dillerde Sebep-Sonuç, Etki-Amaç Ve Zıtlık-Tezat İfade Eden Yan Cümleciklerin Söz Dizimsel Karşılaştırılması Servet BALIKÇI Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Batı Diller ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı 2008, Sayfa : VI+100 Bu çalışma Türkçe'nin Bükünlü dillere karşı gücünü ve üstünlüğünü sebep-sonuç, etki-amaç ve zıtlık tezat ifade eden yan cümlelerin söz dizim bakımından karşılaştırarak ispatlamayı amaçlamaktadır. Türk dili çok zengin ve etkileyici bir dildir. Elbette, zenginlikten söz ederken kelime sayısından söz etmiyoruz, kastettiğimiz Türk dilinin anlatım gücüdür; bitişken bir dil olması dilimizin asıl gücü ve zenginliğidir. Dilimizin en temel iki özelliği olan kelime türetme gücü ve kurallılığı pek çok yabancı dil bilimciyi kendisine hayran bırakmış ve şaşırtmıştır. Acıdır ki, bizler dilimizin bu üstünlüğünü, güzelliğini ve gücünü henüz kavrayamadık. Bükünlü Hint Avrupa dillerinde oldukça karmaşık biçimde oluşturulan bu dilbilgisel yapılar Türkçe'de bağlaçsız birleşebilme ve sıfat fiil, zarf fiil ve isim fiillerle daha kolay ve akıcı bir biçimde oluşturulabilmektedir. Türkçe'nin söz dizimi özellikleri ile sahip olduğu üstün anlatım gücünü sebep-sonuç, etki-amaç ve tezat-zıtlık ifade eden yan cümleler ile sergilemeye çalışacak, dilimizin üstünlüğünü ve zenginliklerini göstermeye çalışacağız. Türkçe'nin gücünü ve bükünlü dillere olan üstünlüğünü başta ?ngilizce olmak üzere, Fransızca ve Almanca gibi bükünlü dillerden örneklerle karşılaştırarak ispatlamaya çalışacağız. Anahtar Kelimeler: Söz dizimi, bitişken diller, bükünlü diller, yan cümle, sebep-sonuç, etki-amaç, tezat yan cümleleri

Summary Masters Thesis Syntactic Comparison of the Reason and Result, Cause and Effect and Contrast (Concession) Clauses in Flexional and Agglutinative Languages Servet BALIKÇI University of Fırat The Institute of Social Science Western Languages and Literature 2008, Page : VI+100 This study is intended to show the power and superiority of Turkish language over Flexional Languages syntactically by contrasting the reason and result, cause and effect and contrast (concessive) clauses. The Turkish language is a very rich and expressive language. It is necessary to know that the richness of a language does not depend on the number of words. In fact, the real richness changes according to the power of expression, rather than the number of words. Being agglutinative is the real power and richness of Turkish Language. However, the Turkish language surprises foreign linguists for its capabilitiy of superior derivations; we are not aware of its beauty, richness and power. Western academics, praised the unfailing rules in the language, the skilful style and the transparency seen in the constructions (derivations). While it is extremely complex and hard to form those grammatical structures in flexional Indo-European languages, it is easy and clear to express those in agglutinative Turkish without a relative pronoun but with derivational and inflectional suffixes. We will compare and contrast Turkish language with the flexional English, French and German in terms syntax with the examples of cause and effect, reason and result and concessive clauses and try to show the power of expression in Turkish. Key Words: Syntax, agglutinative languages, flexional languages, subordinate clause, reason and result, cause and effect and contrast clauses
Syntactic comparison of the reason and result, cause and effect and contrast ( consession) clauses in flexional and agglutinative languages
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı; Dilbilim