PİSTACİA TEREBİNTHUS, SALVİA MULTİCAULİS, MORUS ALBA'NIN ANTİOKSİDAN KAPASİTELERİNİN BELİRLENMESİ VE OKSİDATİF STRES OLUŞTURULMUŞ RATLARDA BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİLERİ - TÜRKOĞLU, SEMRA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada, Pistacia terebinthus, Morus alba, Salvia multicaulis'in su ve etanol ekstraktlarının in vitro şartlarda antioksidan etkileri araştırıldı. Lipit peroksidasyon (LPO), yağ asidi düzeyi, lipofilik vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ile ortam şartlarına göre kolesterol düzeyleri ölçüldü. Bu amaçla kontrol, H2O2 reaktifi ve Pistacia terebinthus ekstraktını içeren gruplar ile bunların kombinasyonları kullanıldı.Ekstraktların antioksidan ve antiradikal aktivitelerini belirlemek için toplam antioksidan aktivite, 2,2´-azinobis (3-etilbenztiyoazolin-6-sülfonik asit) (ABTS) radikal giderme aktivite, 2,2-difenil-1-pikril-hidrazil (DPPH?) serbest radikal giderme aktivite, indirgeme kuvveti, süperoksit anyon radikali (O2?-) giderme aktivite, hidrojen peroksit giderme aktivite, FRAP testi ve metal şelatlama aktiviteleri ayrı ayrı çalışıldı. Buna ilaveten ekstraktlarda toplam fenolik bileşiklerleri pirokatekol ve kuersetin miktarı olarak belirlendi. Ekstraktlar etkin biçimde antioksidan aktivite gösterdi.Deneylerin sonuçlara göre, in vivo ortamlarda, Pistacia terebinthus-H2O2 içeren gruplarda ki LPO seviyelerinin belirli oranlarda azaldığı gözlemlendi (p<0.0001). Ratlar üzerindeki çalışmalarda, protein, glutatyon, vitamin-kolesterol ve yağ asidi düzeylerinin ekstraktlardan etkilendiği belirlendi.Bu sonuçlar yapılan çalışmada bitki ekstraktlarının doğal antioksidanların potansiyel bir kaynağı olduğunu gösterdi.Anahtar kelimeler: Pistacia terebinthus, Morus alba, Salvia multicaulis, Antioksidant, Rat, Lipit peroksidasyon, Kolesterol, Lipofilik vitamin, Yağ asidi

In this study, antioxidant effects of extracts water and ethanol of Pistacia terebinthus, Morus alba, Salvia multicaulis, which are under in vitro conditions were investigated. The lipid preoxidation (LPO), level of fatty acid, lipophilic vitamin values and cholesterol levels were measured based on the environmental conditions, the amount of protein and glutathione. For this purpose, control, H2O2 reagent and containing extract of Pistacia terebinthus groups and their combinations were used.In order to determine the antioxidant and antiradical activities of extracts, the total antioxidant activity, 2,2´-azino-bis(3-ethylbenzthiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging activity, 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH?) free radical scavenging activity, reducing power, superoxide anion radical (O2?-) scavenging activity, hydrogen peroxide scavenging activity, FRAP assay and metal chelating activities were performed separately. In addition, total phenolic compound in extracts were determined as pyrocatechol and quercetin equivalent. The extracts showed effectively antioxidant activity.According to the results of the experiment, ?in vivo? environments, LPO levels of groups, which include Pistacia terebinthus-H2O2, were observed to decrease in specific ratios (p<0.0001). In the studies on rats, it has been identified that protein, glutathione, vitamin-cholesterol and fatty acid levels were affected by extracts.The results obtained in the present study indicated that the plant extracts have a potential source of natural antioxidant.Key Words: Pistacia terebinthus, Morus alba, Salvia multicaulis, Antioxidant, Rat, Lipid peoxidation, Cholesterol, Lipophilic vitamin, Fatty acid
Determination of antioxidant capacities of Pistacia terebinthus, Salvia multicaulis, Morus alba and effects on some biochemical parameters in rats constituted oxidative stress
Keywords: Biyokimya