TÜRKİYE’DE POLİSİN SİBER SUÇLARLA MÜCADELE POLİTİKASI: 1997-2014 - Taşcı, Ufuk; Can, Ali (Fırat University, 2015)
Siber suçlar, oldukça yeni bir suç türüdür. Özellikle internetin yaygınlaşması ve hayatın her alanına girmesiyle bu suç türü ve suçu işleyenler artış göstermiştir. Bu nedenle, siber suçlarla mücadele etmek için uzman polis birimlerinin ve yeni suç önleme politikasının oluşturulması gerekmiştir. Bu çalışmada, Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) siber suçlarla mücadelede geliştirdiği politikası, kamu politikası sürecinde Klasik Yaklaşım Modeli üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmada kurumsal bir analiz yöntemi uygulanmıştır. EGM’nin, siber suçlarla mücadelede çıkardığı yasal düzenlemeler, oluşturduğu teknik birimler, personel politikası ve bu politikaları geliştirmeye iten etkenler incelenmiştir. EGM’nin siber suçlarla mücadelede, 2003’li yıllardan sonra biraz geçde olsa bir takım hukuki mevzuatların yürürlüğe girmesi ve devletin siber suçlarla mücadeleye önem vermesiyle politikalarına hız verdiği, 2011 yılı itibariyle kurumsal yapılanmasının büyük bölümünü tamamlayarak, diğer teknik konulara önem veren kurumsal politikaları gerçekleştirdiği görülmüştür.