SCIENCE FESTIVAL ATTITUDE SCALE: VALIDITY AND RELIABILITY STUDY - Keçeci, Gonca; Zengin, Fikriye Kırbağ; Alan, Burcu (My University, 2017)
Bu çalışmada, ortaokul öğrencilerinin bilim şenliklerine yönelik tutumlarını tespit etmek amacıyla kullanılabilecek bir ölçme aracı geliştirilmesi amaçlanmıştır. 5'li Likert olarak hazırlanan ölçek kapsam geçerliliğinin tespiti için üç Fen eğitimcisi ve bir Türkçe eğitimcisine incelettirilmiştir. Ayrıca altı ortaokul öğrencisi ile ön uygulama gerçekleştirilmiştir. Gerekli düzenlemelerden sonra en son halini alan ölçek, yapı geçerliliği için 150 ortaokul öğrencisine uygulanmıştır. Ölçek, üç alt boyut esas alınarak geliştirilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi ölçeğin faktör desenini belirlemek amacı ile yapılmıştır. KMO değeri .796 olarak bulunmuştur. Barlett testi sonuçlarına göre ise elde edilen ki-kare değerinin anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür (x2(435)=2032.326; p<.01). Üç bileşenin varyansa yaptıkları toplam katkı %46,437 olarak bulunmuştur. Ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı .816 olarak tespit edilmiştir. Geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları sonucunda, 11 olumlu 11 olumsuz madde içeren 22 maddelik ölçek elde edilmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda geliştirilen ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğu görülmüştür
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Eğitim; Eğitim Araştırmaları